Het belang van babymeel en goede voeding
Het belang van babymeel en goede voeding.
Veel mensen denken dat eekhoorns enkel leven van noten en granen. Niets is minder waar, noten en granen bevatten in hoofdzaak vitamine B. Eekhoorns halen vitamine A en ook de nodige calcium uit vogeleieren, nestjongen hertengeweien, insecten, paddestoelen, bloemen en nog veel zaken die ons nog niet bekent zijn. Toen ik voor het éérst bij een echte eekhoorn fokker op bezoek was, verbaasde het mij dat die man zo’n uitgebreide voeding gaf aan zijn eekhoorns. Maar aan het aantal jonge eekhoorns die hij jaarlijks fokte, was te zien dat hij er ervaring mee had.
Foto1
Als je nafok van goede kwaliteit wil moet je ze een compleet voedsel gamma aanbieden. Anders krijg je uitgemergelde jongen en kans dat je fokdieren verliest. Door calcium en vitamine A tekort sterven de zogende vrouwen aan verlamming.
Foto2
Vorige foto toont jongen die een duidelijk tekort hebben gehad, om ze terug op een normale conditie te krijgen is er veel tijd en verzorging voor nodig.
Foto3
Dit jong loopt een veertien dagen uit en is praktisch een volwassen eekhoorn en heeft dezelfde ouderdom dan de eekhoorns van foto2. Aan de wintervacht van dit jong kan je zien dat dit een jong is van de éérste ronde. Foto1 toont de jongen van hetzelfde koppel uit de twééde ronde die hun éérste pasjes naar buiten wagen.
Foto4
Deze zesling werd op vierweken ouderdom moederloos en is gered met melkpoeder bestemd voor jonge honden.(Milkodog.)
Foto5
Ook bij de import eekhoorns zie je ondermaatse eekhoorns. Babymeel krijgen deze dieren niet, meestal een sobere noten en zadenmengeling en appels. De meeste van deze eekhoorns komen in handen van mensen die niet weten wat ze er moeten mee aanvangen. De meeste van de import dieren sterft ook vrij vroeg. Toch is deze import belangrijk als bloedverversing voor de fokkers onder ons. Persoonlijk koop ik graag F1 dieren dus éérste nafok uit import, deze dieren hebben de voordelen van de wilde mee en de nadelen van wildvang zijn dan reeds weggewerkt.
Foto6
Eén van de zesling hier gevoed met de fles.
Foto7
Als ik eekhoorns verkoop aan aspirant leden geef ik ook altijd een info blad mee.
Daar staan enkele punten in vermeld van wat je net niet mag doen bij het houden van eekhoorns. Ook mijn samenstelling van mijn voer, babymeel, ontwormingskuur, coccidiose (vragen aan uw veearts) enz. De punten die daar in staan zijn niet voor elke eekhoornsoort toepasselijk maar wel voor deze die ik fok. De punten die ik aanwijs zijn zaken die ik uit mijn eigen ervaring met eekhoorns haal.
Formule Babymeel.
Nutrilon Soya 2, havermout, rijstmeel, muesli, bambix 7 granenmeel en reptivite van Zoo Med. In het foksyzoen iedere dag en tijdens de wintermaanden om de week eens. Ik voeder dit droog in de hoeveelheid die opgegeten word.
Formule noten en granen.
*Knaagdier mengeling van Versele laga Snack crispy 10kg.
*Tropische papegaai mengeling 22kg. Vadi Gran. Met gedroogd fruit.
*Zwart gestreepte zonnepitten van Vadi gran. 20kg
*Kattekorrels op basis van kip. 8kg.
Samen
Aanvullend voeder.
Voor mijn tamiops swinhoei veel vers fruit zoals appelsien, zoete appel, pruim, kers, aardbeien enz. Zuinig met eekhoorn mengeling en babymeel ze mogen niet te dik worden. Veel beweging via loopwiel.
Voor de lissen. Wortel, rozenbottel en paardebloemen. Met mijn lissen ben ik op mijn goede vanwege hun gevoeligheid voor diaree.
Alle eekhoorns krijgen ook sepia schelpen, mineraalblok en de lissen een hertengewei.
Ook verse wilgentakken mag je niet vergeten daar halen ze ook extra vitaminen uit. Ik voeder iedere dag om er een betere controle op te hebben. Mijn lissen zijn niet zo gevoelig voor het te dik worden, maar ik heb toch de indruk dat mijn stam aan het groeien is. Als ik mijn eigen gefokte jongen vergelijk met die van de aspirant fokkers is er een groot verschil merkbaar. Het fokken van eekhoorns is afhankelijk van wat je er zelf instopt. Een goede voeding is daar een bijzonder deel van. Niet het enige, ook huisvesting, de afkomst en verwantschap van de dieren en natuurlijk en niet minder belangrijk is de verzorging en oppas van hun baasje. Ik heb dan nog het voordeel dat ook mijn vrouw een echte dierenvriend is.
Bij het geven van hun dagelijks nootje, ziet ze ook wat er gebeurd in de volière. Het is van groot belang dat je weet wie drachtig of wie gezogen word.