Voeding algemeen

De eekhoorn is een echte alles eter. Hoewel er soorten zijn die kritischer zijn op hun dieet zijn de meeste eekhoorns dat niet en eten ze alles dat enigszins verteerbaar is. Dit varieert van noten, zaden, fruit, vogel eieren, insecten, bloemen, knoppen, jonge twijgjes en zelf kadavers. Sommige soorten zoals de Amerikaanse grijze eekhoorn, de Vos eekhoorn en de rode eekhoorn willen graag zout gebruiken. Soms kun je ze zien snoepen van het zout dat gestrooid wordt op de wegen als het gesneeuwd heeft. De tropische soorten eten in de regel meer fruit terwijl er ook dwerg eekhoorns zijn die voornamelijk van bloemen en nectar leven.

In gevangenschap voeren de meeste eekhoorn liefhebbers een mix van knaagdieren voer of dwergkonijnen mix aangevuld met zonnebloempitten, diverse noten en wat honden of kattenbrokjes. Ter afwisseling wordt er dan nog wat fruit/groente gevoerd en hier en daar voert een liefhebber nog wat meelwormen.

Om hun tanden scherp en schoon te houden knagen eekhoorns op takken. In gevangenschap hebben ze dan ook echt regelmatig verse takken nodig om dit te kunnen doen.

Een eekhoorn breekt de schil van een noot met zijn tanden. Hierna eet de eekhoorn de zachte noot of begraaft hij de gepelde noot. Soms begraaft de eekhoorn ook de hele noot met schil en al. Voordat de eekhoorn de schil begraaft likt hij de noot vaak schoon en wrijft hij de noot tegen zijn gezicht. Dit doet de eekhoorn om de noot een geur mee te geven dat hem helpt de noot later eenvoudiger terug te vinden. Dit terugvinden gebeurt op basis van zijn geheugen gecombineerd met zijn uitstekend ontwikkelde reukvermogen. Dit stelt hem in staat de noot zelfs onder een dik pak sneeuw terug te vinden.