Voeding tropische eekhoorns

De voeding van tropische eekhoornsoorten bestaat allerlei soorten vers fruit zoals kiwi,
banaan, sinasappel, mango, druif, peer, appel, avocado, vijgen, etc.. Ze hebben dagelijks
een portie liefst  vers fruit nodig! Kijk wel of het gegeven fruit (binnen niet al te lange tijd)  opgegeten wordt!
Restanten dienen na een paar uur verwijderd te worden, omdat dit kan gaan beschimmelen en de dieren hierdoor ziek kunnen worden. Ook hier geldt: overdaad schaadt!!

Let ook op dat u de eekhoorns niet voert met fruit dat net uit de koelkast komt, laat het even op temperatuur komen.

Verder eten tropische eekhoorns ook zaden en noten, zoals walnoot, hazelnoot, cedernoten, pompoenpitten, etc. Denneappel zaad op dennezaad  is ook een natuurlijk voedsel.  Dit kan verder aangevuld worden met een zadenmengsel voor grote parkieten. 

Pas op met het geven van amandelen, hier zijn soorten bij die veel blauwzuur bevatten en daardoor dodelijk kunnen zijn. Ook de pitjes van appels bevatten blauwzuur.

Pinda's zijn ook niet geschikt als eekhoornvoer, of ze moeten geroosterd zijn! (zie onder hoofdstuk algemeen >>  artikelen het artikel over pinda's).

Eiwitten kunnen gegeven worden in de vorm van honden- of kattenbrokjes, meelwormen, sprinkhanen.
Eventueel spaarzaam bijvoeren met babymelkpoeder, b.v. Nutrilon Soya, welke inmiddels uit de handel is genomen. Nu gebruik ik eiwit poeder: "proteïne" van "de Imme", een moderne imkerij waar ze diverse natuurproducten maken.  Ook universeelvoer (voer voor insecten etende vogels) bevatten eiwitten en mineralen.

Mineralen in de vorm van zoutblokje, gistocal (let op voedingsvoorschrift!, aangegeven dosering niet overschrijden!).

Kalkbehoefte in de vorm van gewei – mergpijpje – sepiaschaal – gistocal (houdt u daarbij
wel aan het doseringsvoorschrift, te veel geven is schadelijk!).

Extra vitamines eventueel via het drinkwater.

Verse takken met blad: gegeten worden de (blad-) knoppen, bast en de daaronder
aanwezige sappen. Geschikt zijn de takken van de wilg, berk en hazelaar. In ieder geval zijn giftig: buxus en taxus!

Ook eten de meeste eekhoorns graag paardebloemen. Witlof en andijvie worden ook wel gevoerd en gegeten, maar ook hier geldt: alles met mate!

Let ook op als u dieren aanschaft: kijk en vraag goed na,  wat de dieren bij de vorige eigenaar eten en begin met dit "recept" te voeren, laat de dieren eerst aan hun nieuwe omgeving wennen en pas dan eventueel de voeding langzaam aan aan uw eigen voeding. 

Omdat eekhoorns tanden hebben die altijd doorgroeien is het belangrijk dat ze kunnen
knagen. Geef ze ook  daarom harde noten, bijvoorbeeld hazelnoten en takken om te knagen. Ook zijn er liefhebbers die ze een stuk gasbeton geven, waar veel eekhoorns dankbaar gebruik van maken.
Ook een stukje gewei of een mergpijpje zijn goed voor het knagen en daarmee afslijten
van de tanden.

UIteraard verschonen we iedere dag het drinkwater, bij warm weer zonodig een keer extra verschonen. Let er bij aanschaf van de eekhoorns op hoe de vorige eigenaar de eekhoorns van water voorzag.  Als de eekhoorns b.v. gewend zijn om water uit een bak te drinken kan het zijn dat ze het water in een waterflesje aan het gaas niet kennen en zo verdorsten!!  Zelf heb ik aan iedere volière 2 waterflessen hangen, mocht één van de flessen verstopt raken, b.v. omdat het kogeltje in de nippel  niet werkt dan werkt altijd de andere fles nog. Ook hebben de eekhoorns soms de neiging om de kunstofflessen opeens kapot te knagen. Als ze dit eenmaal doen kan je iedere 2 à 3 dagen een nieuwe fles aanschaffen. Om dit te voorkomen heb ik aluminium U-buis gekocht in de maat: 50x50x50 mm, waar de drinkflessen precies inpassen. Zo kunnen de eekhoorns deze flessen niet meer stuk bijten. Zie foto hieronder.  Een andere optie zijn glazen drinkflessen.

drinkfles test 1 van 1 

Tot slot: er zijn ook kant en klare / complete zaadmengsels voor eekhoorns te koop.