Mutatie eekkhoorns Freddy Vermeersch

MUTATIE EEKHOORNS.

 

Wat zijn mutatie eekhoorns, ja ik hoor het Jan al zeggen weer een andere naam voor de lissen. Nee, dit zijn eekhoorns die in het wild geen toekomst hebben ze hebben een tekort. Ze ontstaan meestal op eilanden of in gebieden die zéér geïsoleerd zijn qua ligging of gewoon bij de fokker. Eekhoorn houders, verzamelaars, knuffelaars en ook fokkers zoeken altijd naar iets nieuws. Daar is belangstelling voor, vraag en aanbod moet in evenwicht zijn. We moeten geen eekhoorns fokken die geen toekomst hebben. Ik fok ook geen eekhoorns om op te zetten of om in het wild uit te zetten. Dit is trouwens niet goed voor de wilde eekhoorn populatie, toch gebeurd het nu al door mensen die zich uitgeven voor beschermers. Ik verwijs hier naar het uitzetten van allerlei roofdieren, als ik zie welk effect het heeft gehad in Engeland ten nadele van de rode eekhoorn. Daar zijn honderden voorbeelden van dat ingrepen in de natuur door mensen slecht aflopen. Ze zijn vaak goed bedoeld maar men denk vaak te kortzichtig en men heeft geen notie van de gevolgen op lange termijn.

Wat is een mutatie eekhoorn nu eigenlijk. Dit zijn eekhoorns die afwijken van de wildvorm qua kleur of haar structuur door het ontbreken van een factor die er moet voor zorgen dat het pigment getoond word bijvoorbeeld. De albino is daar een voorbeeld van maar ver niet de enige. Ik heb ook eens in de handel een witte boeroendoek gezien die de beharing benaderde van de Chinese kuifhond bijna haarloos dus. Je hebt dominante afwijkingen en recessieve, de dominante vorm is gevaarlijk voor het wilde bestand. De recessieve vormen zijn dit niet, daar ze terug tredend zijn. Dit wil zeggen dat de wilde variant dominant is tegen deze. Als er eens ééntje ontsnapt is dit niet schadelijk voor de wilde eekhoorn. Dit is zeker niet onbelangrijk, er zijn al genoeg tegen standers als het om het houden van dieren gaat dat we het goed moeten doen.

Dominante verervende mutatie factors.

 

Albino of dominant wit, dominant bont, je hebt ook nog dominante kleuren of haar types die niet noodzakelijk een mutatie zijn. Hoe herken je een dominante factor, als je een dominant verervende eekhoorn paart aan een fokzuivere krijg je onmiddellijk resultaat. Zelfs met een split voor dominant bont x een fokzuivere bijvoorbeeld heb je in de éérste generatie al bont. Hoe herken je nu een dominant bonte of een split voor dominant bont. Het is vrij simpel, de ogen zijn volledig rood van kleur bij het belichten. Mijn onderzoek naar de dominante vererving heb ik afgerond en start ik nu met deze van de recessieve vormen. Mijn conclusie met deze is dat ze gevaar betekenen voor de wilde eekhoorn, ik heb ook nieuwe zaken ontdekt qua vererving in vergelijk met mijn gevleugelde vrienden. Net als bij de lotto is het aantal mogelijkheden een verkleining van je kansen. Mendel deed onderzoek via erwten daar waren maar 8 bepalende factoren in het spel, toch is Mendel nog altijd een begrip in de onderzoekswereld. Bij zoogdieren denk je vandaag, ik ben er en morgen duikt er weer een nieuwe factor op die voor verassingen zorgt.

Recessieve verervende mutatie factors.

 

Witte met donkere ogen of blauwe ogen met rode iris, dit zijn geen albino’s maar recessieve verervende witte. Voorbeelden van recessief verervende eekhoorns zijn crème boeroendoeks ontstaan op een eiland nabij Hokkaido in Japan. Witte met donkere ogen bij de Sciurus carolensis, deze hebben nog wat aanslag op kop en rug maar ook de volledige zwarte in Riverside Park komen bij dit ras voor bij de wilde populatie ik heb ook nog een gele met witte staart gezien. De zwarte worden door sommige als een ondersoort van de grijze gezien en is geen recessief verervende soort. De kleur zwart is namelijk dominant verervend wat niet wil zeggen dat bij het kruisen alle jongen zwart zullen zijn. De zwarte kleur zal wel in het nageslacht aanwezig zijn maar in een mindere kwaliteit. De zwarte is niet recessief verervend daar ze geen tekort hebben aan iets maar ze hebben iets meer dan de andere namelijk de E factor van Expressie. In Californië heb je de Spermophilus beecheyi of witte grondeekhoorn ook bonte exemplaren komen er voor. Hier beschrijf ik zeker niet alle recessief verervende soorten die voorkomen maar deze die ik volg. Ik zie ook vaak fouten op het Internet zo zag ik de recessief witte en de crème boeroendoeks op de foto reeks van de albino’s staan. Albino’s hebben geen strepen op de rug, spierwit en altijd rode ogen. Een goede benaming die ik ook tegen kwam was Fake Albino Squirrels.

Duitse mutatie eekhoorns.

 

Het is iedereen bekend dat ze daar ook dominant bonte eekhoorns fokken, vooral rood bonte eekhoorns. Ze hebben ook zwarte die ze vooral via Chinese import hebben, dit zie je vooral aan het type. Verleden jaar heb ik pas gezien dat ze daar ook recessieve verervende eekhoorns hebben. Zo hebben ze eigenschappen van verschillende soorten samen gebracht in één groep, alsook de gemuteerde eigenschappen vandaar ook de naam van mutatie eekhoorn. Net als bij het enten van fruitbomen kan men appels en peren op één wilde stam enten. Maar er is ook meer gebeurd er is ook fruit van gekruiste herkomst geënt. Hoe alles juist is gebeurd kan niemand vertellen en vooral wil niemand vertellen. Het is volgens mij ook niet door één persoon gebeurd maar hier en daar heeft iemand er iets nieuw in gestopt. De reden is vaak men wil liever geen concurrentie of men wil de enige zijn die ze heeft of men weet het gewoon niet. Ik zou zoiets in Engeland zeker verwachten maar ook de Duitse fokkers mag je niet onderschatten. Als sierduiven fokker weet ik ook de Duitse fokkers te waarderen. Het blijft dus gissen, ofwel door kruisingen of net als ik ergens gekocht. Het kan ook door isolatie vanzelf ontstaan maar dit denk ik niet. Ze kunnen ook via Engeland gekomen zijn. Dit jaar liet ik een wit blauwoog meebrengen uit Duitsland, Jul had twéé broers mee grote witte dieren. Nu het winter word zie ik dat deze van Jul flossen op de oren heeft en deze van mij niet. Dit is dus duidelijk een terug slag naar vroeger. Verder heb ik ook wijngrijze gezien die me deden denken aan een Dorsales andere hebben ook Siberische eigenschappen of zijn gevlamd. Mijn vermoeden dat er flink wat werd gekruist is zeker gegrond. Dat kruisingen nieuwe mogelijkheden scheppen weet ik al lang, zo heb ik nog de almond kleur terug in de Egyptische swift duiven gebracht via een heel ander ras. Met dezelfde methode ga ik nu de recessieve bontvorm overbrengen op mijn zwarte lissen. Er is wel één probleem, veel fokkers kennen het verschil niet tussen de dominante en de recessieve bont vorm en mengen alles door elkaar wat ons onvoorspelbare dieren oplevert. Het is zeker geen eekhoorn voor een beginneling. Mutatie eekhoorn is geen andere naam voor een lis, maar kan in ieder ras ontstaan of door inteelt of via kruising met een mutatie. Als je over een goed bijgehouden stamboek beschikt is het een kleine moeite om de gewenste eigenschappen over te brengen. EE    

 

Splitten.

 

Dominante splitten zien er als gewone dieren uit maar hebben altijd rode ogen bij belichting.

Recessieve splitten hebben donkere en zien er als gewone dieren uit of hebben donker blauwe tot lichtblauwe met rode iris. Deze met blauwe ogen vertonen ook banden van donkere afgewisseld door lichte kleur in de staart. Een soort niet zo goed zichtbare vlaggenstaart. Wat juist de graad van verdunning van het oog betekend moet ik nog verder uittesten en dit kan alleen door praktijk ervaring. Van de dominante splitten weet ik dat ze in % vererven. Om deze reden heb ik verschillende combinaties opgezet om een antwoord te krijgen op de nog vele vragen.

Welke meerzorg hebben de houders van Mutatie eekhoorns.

 

Nadelen: Zoals gezegd missen deze dieren iets waardoor ze anders zijn dan de wilde voorouder. Ook wat betreft hun weerstand, vruchtbaarheid, kortere levensduur niet goede opname van vitamine via hun voer waardoor wat extra vitamine in een gemakkelijk op te nemen vorm nodig is. Ze hebben ook een slecht zicht en gehoor. Witte eekhoorns kunnen niet goed tegen zonlicht. Ze hebben ook totaal geen schrik voor de mens waardoor ze gemakkelijker kunnen ontsnappen. Ze springen ook op je schouder opgepast voor je oorlellen dus en ze knagen aan je schoenen en broekspijpen.

Voordelen: Ja er zijn ook voordelen ze zijn bijzonder mak, weinig of geen stress. Bij de splitten is dit iets minder, die hebben net nog iets van de wilde overgehouden. Voor de fok is dit zéér belangrijk wil men de mutatie het houden waard houden. De mutatie eekhoorn is zeker een gedomesticeerde eekhoorn, dit wil zeggen een echte volière eekhoorn die zowel de knuffelaar, verzamelaar en ook de echte fokker kan boeien. Ook een oplossing voor deze die niet veel nafok willen. Alleen is de vraag hier zo groot en het aanbod zéér beperkt. Iedereen wil ook een koppel bonte, men vergeet dat ook de splitten de deur uit moeten. Ik ben nog niet met de fok begonnen en men begint al volop bonte te bestellen, niemand vraagt naar splitten. Koe bonte in zwart-wit zien ze in Nederland wel zitten. Ook mijn aspirant fokkers hebben belangstelling voor de nieuwe kleuren en tekeningen.