Meelwormen

De meelworm is een belangrijke bron van voedsel voor vogels en reptielen. Maar ook voor onze eekhoorns wordt de meelworm gebruikt als voeding.

Als je in de literatuur kijkt blijkt dat de meelworm niet zo geschikt is als voedsel (voedseldier) omdat ze te vet zijn en weinig essentiële voedingsstoffen bevatten. Ook zijn ze minder geschikt als voedseldier omdat ze een harde chitinehuid hebben die moeilijk te verteren is.

Toch worden ze veel als voedseldier gebruikt en de reden zal denk ik wel zijn, omdat ze makkelijk te kweken zijn, redelijk goed te bewaren en wat voeren betreft kunnen ze makkelijk gevoerd worden: ze kunnen niet ontsnappen als je ze voert in een gladde niet te ondiepe voerbak.

Wat de voedingswaarde betreft kan je ze natuurlijk ook gebruiken om de eekhoorns bepaalde stoffen toe te dienen zoals b.v. vitaminepreparaten, babymeel, gistocaal etcetera, eenvoudig door de meelwormen daarmee te bestrooien.

Je kunt de voedingswaarde van de meelworm verhogen door de meelwormen zelf eerst goed te voeren. Sommige schrijvers beweren dat je dat al 2 -3 weken van te voren moet doen, anderen zeggen dat het goed is om de meelwormen die je op een dag voert 24 uur van te voren apart te zetten.

Meelwormen zijn niet echt goedkoop, als je veel meelwormen gebruikt kan het zinvol zijn om ze zelf te kweken. De kweek is eenvoudig. De eerste kweek kun je beginnen door een portie meelwormen te kopen. Ik zelf kweek ze bij een temperatuur van 25 graden Celsius.

Daarop leg ik enkele velletjes wc-papier of keukenrol. Iedere 2 a 3 dagen leg ik daarop een schijfje wortel , deze voorziet de meelworm meteen van vocht. Soms een klein stukje appel, maar niet te veel anders wordt het geheel te vochtig en heb je snel kans op schimmel.

Hoe droger de bak hoe beter. Het fruit of wortel mag niet in contact komen met de zemelen laag. De hoeveelheid fruit/wortel moet zo groot zijn dat ze liefst binnen 24 uur opgegeten wordt door de meelwormen.

Cyclus: de gekochte meelwormen verpoppen zich als ze ongeveer 4 cm lang zijn. De poppen veranderen na ± 3 weken in torren (bij 25 graden Celsius, bij lagere temp duurt het langer).
De torren kunnen ongeveer 300 eitjes leggen, welke na ongeveer 1 week uitkomen: de larven zijn dan ongeveer 2 mm lang. De larven vervellen regelmatig, zijn dan eerst wit van kleur en dat is het moment dat hun chitinehuid het zachtst is, kunnen dan het best gevoerd worden.Als je meelwormen lang wilt bewaren kun je ze het best koel zetten (koelkast)