Pinda's Jan Luesink

Pinda's: Een onderdeel van eekhoorn voer?

Pinda's zijn geen natuurlijk onderdeel van een eekhoorn diëet. Pinda's komen vaak niet voor in de leefomgeving van de meeste eekhoorns. In ieder geval niet van de Amerikaanse en Europese soorten.

Pinda's zijn geen noten. Pinda's zijn bonen. Pinda's missen belangrijke voedingstoffen en hun dunne schil maakt ze ongeschikt voor hamsteren. Als alternatief kun je de eekhoorns beter hazelnoten en cedernoten voeren. Deze hebben een mooie maat, een harde schil en de eekhoorns zijn er gek op! Hazelnoten zijn ook verkrijgbaar zonder schil. Voer hier niet te veel van omdat deze snel bederven als de eekhoorns ze opslaan. De gekweekte versies van de hazelnoten zijn nauw verwant aan de wilde versies. Zeer geschikt dus als voedsel voor onze eekhoorns.

Er zijn kant en klare eekhoornvoeders op de markt. Ook zijn er voeders die als basis gebruikt worden voor het zelf mengen van eekhoorn voer. Een voorbeeld hiervan is dwergkonijnen mix van Teurlings en de knaagdierenmix "Knabeldroom" van Jumper. Alle voeders die ik tot nu toe gezien heb bevatten pinda's. Meestal gedopt. Ook bevat dit soort voeren vaak gedroogd maïs. Zowel de mais als de pinda's zijn niet bij voorbaat slecht. Als je echter iets van je eekhoorns verwacht lijkt het me redelijk dat je ze daarvoor ook goede voeding voor terug geeft!

Daarbij is het goed te realiseren dat hazelnoten en cedernoten duur zijn. Uiteraard behoren ze in het standaard voerpakket van veel eekhoorns. Als je dit echter zou kunnen aanvullen met de goedkopere pinda's is dat wenselijk. Op zich is dit mogelijk als je daarbij maar gebruik maakt van geroosterde, ongezouten pinda's! Door het roosteren verdwijnen de negatieve bijwerkingen van de pinda's. Ook deze zijn in de dop verkrijgbaar. Voer ze dan wel met mate zodat er geen grote hoeveelheden worden opgeslagen door de eekhoorns. Nog steeds behoren de pinda's dan tot de “snoepjes” voor de eekhoorn en niet tot het gezonde gedeelte van de voeding.

Hieronder volgt de vertaling van een artikel rondom het voeren van pinda's aan eekhoorns. Het artikel komt uit “In a nutshell ”, het officiële blad van de Squirrel lovers'Club.

Geen rauwe pinda's AUB!

Voer geen rauwe pinda's aan eekhoorns omdat ze een serieuze bedreiging vormen voor de gezondheid van de eekhoorn. Dit advies komt van professor James K. Kieswetter , van medical Lake . Hij ondervond het door een vervelende ervaring.

“Ik voedde rauwe pinda's aan mijn eekhoorns in de tuin toen ik ontdekte dat de eekhoorns er nogal ratachtig uit gingen zien.”, verteld Kieswetter . Een vriend die in de voedingsmiddelen brache werkzaam is vertelde heb dat rauwe pinda's een remmer bevatten voor trypsine. Trypsine is een enzym dat eiwitten afbreekt. Ook zorgen deze stoffen ervoor dan de Alvleesklier geen trypsine kan aanmaken. Door deze remming kunnen eiwitten niet goed worden afgebroken. Eiwitten worden in onze darmen afgebroken zodat ze in het lichaam kunnen worden opgenomen. Als dit niet gebeurt worden de eiwitten onverteerd weer uitgescheiden. Met de hulp van een dierarts bestudeerde Kieswetter literatuur over dierenvoeding en ontdekte vergelijkbare problemen. Vooral zichtbaar in een ondervoed dier.

Hoewel de relatie tussen de trypsine remmer en ongezonde voeding bij knaagdieren nog niet geheel duidelijk zijn, worden de schadelijke bijwerkingen al gedocumenteerd sinds 1917. Eekhoorns die gevoed werden met rauwe pinda's, soyabonen en zoete aardappelen ontwikkelde al snel ernstige ondervoeding.

Biologe Patricia Thompson rapporteert ook dat er giftige stoffen in rauwe pinda's aanwezig zijn die lever, nier en hersenen ziekten kunnen veroorzaken. Dit wordt veel gezien bij vogels die wintervoeding krijgen.

De oplossing is eenvoudig, zo ontdekte Kieswetter . Rooster de pinda's. Volgens de Washington State Cooperative Extension Service is het roosteren van de pinda's voor 20 tot 30 minuten op 150 graden, voldoende om de trypsine remmers te vernietigen. Hiermee worden de pinda's geschikt voor voeding. Tijdens het roosteren dienen de pinda's regelmatige gedraaid te worden. Lijkt je dit te veel werk, koop ze dan gewoon geroosterd. Zorg er wel voor dat ze niet gezouten zijn. Voer nooit gezouten noten of andere producten aan de eekhoorns.

Nadat Kieswetter stopte met het voeren van de rauwe pinda's werden zijn eekhoorns weer veel robuuster. In diverse artikelen wordt verder gediscussieerd over dit onderwerp. De algemene consensus over dit onderwerp is dat het voeren van rauwe pinda's aan eekhoorns niet goed is. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat de hoeveelheid de giftigheid bepaald. Af en toe een pinda kan geen kwaad. Af en toe is dan niet 3 keer per dag! Hierbij denken we aan een enkele pinda per week of nog minder. Mijn advies is dan ook om het uit het voer te houden en het liefst geroosterde pinda's te voeren als traktatie.

Doetinchem , december 2003

Jan Luesink