Baby eekhoorn

In Europa is de Species Sciurus vulgaris of te wel de Europese rode eekhoorn wijdt verspreid in de bossen. Bij voorkeur houdt dit soort zich op in gemengde bossen met veel naaldbomen. Om verschillende redenen komt het voor dat er jonge eekhoorns zijn die niet meer verzorgt (kunnen) worden door hun moeder. De twee mogelijkheden die dan ontstaan zijn het jonge, afhankelijke dier aan zijn lot over te laten of het met de hand op te voeden.

Dat opvoeden kun je zelf doen of je kunt het dier aanmelden bij Stichting eekhoorn opvang of mbv de eekhoornclub op zoek gaan naar een ervaren surrogaatmoeder. Gegevens van Stichting eekhoornopvang kun je vinden op www.eekhoornopvang.nl . Zij zijn de enige instantie met een ontheffing voor het houden en vervoeren van de Europese rode eekhoorn.

Heb je een andere jonge eekhoorn dan blijft er niets anders over dan zelf de verzorging te hand te nemen of dit te laten doen door iemand die hiermee ervaring heeft. Bedenk dat een baby eekhoorn meer verzorging nodig heeft dan een mensen baby. Weet dus waar je aan begint als je dit avontuur in gaat. Toewijding en volharding zijn begrippen die een andere dimensie krijgen als je jonge eekhoorns met de hand wilt grootbrengen. Zelf heb ik deze klus al vaak tot een goed einde kunnen brengen, echter niet zonder de nodige zenuwinzinkingen halverwege. Via de eekhoornclub kun je altijd terecht voor informatie of het adres van een ervaringsdeskundige op dit gebied. Je vindt de gegevens van de contactpersoon in het menu "Over de club".

Niet alleen worden je tijd, trouw en geduld op de proef gesteld ook financiel zijn er consequenties bij het grootbrengen van de jongen. Het is niet eenvoudig aan een goede vervanger voor de moedermelk te komen. De moedermelk vervangers die in de dierenwinkels verkrijgbaar zijn voldoen vaak wel voor honden en katten maar zijn te laag van kwaliteit voor eekhoorns. De jongen redden het hier vaak niet op. Zeer goede resultaten zijn behaald met Esbilac puppy milk. Dit product is in vloeibare vorm en in poedervorm verkrijgbaar. De poedervorm is financiel de aantrekelijkste. Ook is dit het eenvoudigst goed te houden. Esbilac is verkrijgbaar via de dierenarts.

Enkele richtlijnen voor het handopvoeden van een jonge eekhoorn:
      - Gebruik een kleine spuit, bijvoorbeeld een naaldloze insuline spuit van 1 ml
      - Gebruik een hoge kwaliteit moedermelk vervanger zoals Esbilac (via dierenarts)
      - Gebruik alleen vers aangemaakte melk en geef het warm
      - Zorg dat de eekhoorn op temperatuur is voordat je gaat voeren

Als de eekhoorn zeer zwak is maar wel op temperatuur geef het dan eerst wat water, eventueel met wat opgeloste honing te eten. Voer pas een uur later het eerste melk.

Een electrisch warmte dekentje waar de eekhoorn op kan liggen werkt goed op stand 1. Gebruik wel een handdoek tussen de deken en de eekhoorn.

Voer de eekhoorn regelmatig, in de eerste weken om het uur en als de eekhoorn enkele weken oud is enkele malen per dag.

Kijk voor een volledige handleiding voor het opvoeden van eekhoorns in het leden gedeelte of neem contact op met de contactpersoon onder het menu Over de club.