Fokjaar 2011 heeft nieuwe vooruitzichten Freddy Vermeersch

Het fokjaar 2011 heeft nieuwe vooruitzichten.

De inbreng van deze nieuwe kleur Duits zilver is succesvol verlopen. In de eerste ronde gaf hij 8 jongen met twee zwarte vrouwen, de jongen hebben een mooie zwarte kleur en zijn allemaal split voor zilver. Deze mooie zilveren man is van Duitse afkomst, ik heb hem verleden jaar geruild met Andre voor een mooie harlekijn.

Hij kan nieuw bloed brengen in mijn zwarte lijn die ik dan ook kan gebruiken om een zilver lijn op te zetten. Ook recessief zilver fok je best via split dieren, als je ze sterk en vruchtbaar wil houden. De zwarte vrouwen die ik heb gebruikt komen uit mijn super mama combinatie 24 die nu al 51 nakomelingen op haar naam heeft staan.

Toen ik de recessief zilver man ruilde had ik er geen goed gevoel bij, naderhand bekeken onterecht. Ik had slechte ervaringen gehoord over Duits zilver, mijn vriend Jul heeft er al drie gekocht die op korte tijd dood gingen.

Ik had ook mijn twijfels over de vruchtbaarheid, waarom verkopen ze een twee jaar oude man? Mijn experiment met twee koppels samen is ook beter verlopen dan verwacht. Ik heb wel moeten vaststellen dat er maar één man vader is geworden, één man met twee vrouwen kan dus lukken.

De volière die ik hiervoor heb gebruikt is wel tweedelig zodat ik kon ingrijpen als er zich een probleem zou voordoen.

Deze pikzwarte split zilver boven komt uit een nest van vijf van een eenjarige moeder, onderaan een zwarte uit een nest van drie uit een tweejarige moeder. Beiden eerste nestje. Toen ik nestcontrole had gedaan als ze bijna groot waren, heeft de eenjarige moeder alle acht de jongen naar een ander nest gebracht. Kijken in de nesten is dus niet zonder gevaar. Hier is het goed afgelopen maar het had ook anders kunnen lopen. Enkel aan de kleur van de ogen is te zien dat het split dieren zijn. Als je weet hoe genetica werkt, weet je natuurlijk ook dat recessief zilver x fokzuiver zwart, zwarte jongen heeft die allemaal split zijn voor recessief zilver. Als je een split voor zilver paart met een zilver krijg je 50% zilver en 50% split terug. Split x split heeft 50% zilver, 25% split en 25% fokzuiver. Bij een split x fokzuiver krijg je 50% split en 50% fokzuivere nafok. Als twee recessieve factoren samen komen worden ze dominant tegenover een andere dominante vererving. Om die reden kan je uit twee dominant zwarte ( split voor recessief zilver ) recessief zilver fokken. Alle recessieve verervingen zijn mutatie dieren waar een fout inzit waardoor ze er anders uitzien dan hun wildkleurige voorouder. Dat kan bont, wit, zilver of een andere afwijking zijn zoals lang haar, krulhaar, kaal enz.

Fok je mutatie x mutatie vergroot je de fouten zo dat er blindheid, doofheid, minder vitamine opname, minder vruchtbaar, of albinisme. De ene diersoort is hier meer gevoelig voor dan de andere, toch heeft mijn fokmethode bij alle dieren betere resultaten. Ik noem het mijn fokmethode maar ik heb het natuurlijk ook afgekeken bij anderen, ik ben niet de uitvinder ervan. Om mijn stam gezond te houden, heb ik voor diversiteit in de genen gezorgd, een goede boekhouding en mijn recessieve mutatie dieren gepaard aan split en de dominante bonte gepaard aan fokzuivere. Verder heb ik mijn fokdieren beoordeeld op uiterlijk, karakter en fokprestatie. Het resultaat is vruchtbare en gezonde nafok. Het is ook enkel langs deze weg dat onze hobby kan blijven voortbestaan.

Bij de harlekijnen waren 8 op de negen jongen van de eerste ronde split dieren en 1 harlekijn. Verleden jaar was de verhouding 50-50, misschien brengt de tweede ronde evenwicht.

Combinatie 24 heeft 2 fokzuivere zwarte jongen wat de teller voor de eerste ronde op 19 jongen zet. Nu nog afwachten wat de tweede ronde ons nog zal brengen. Het belooft alvast, hopelijk fok ik ook nog enkele mooie harlekijnen. De vraag naar mooie bonte is nog altijd groot. Al heb ik nog maar weinig bonte nafok dit jaar ben ik toch best tevreden met de zwarte split voor zilver. Een eerste nestje van 3 uit een tweejarige moeder en een eerste nestje van een eenjarige van 5 wat vrij veel is. Normaal gezien zal de tweejarige me nog een nestje split zilver geven zodat ik er ook nog iets voor mezelf kan van uithouden. Vandaag heb ik nog even in het tweede nest van mijn 2 split harlekijnen gekeken en gezien dat er 2 mooie harlekijnen en 1 gemarmerde split zijn. Ze zijn terug prachtig van tekening en ik kan dit jaar maar 1 koppel vervangen. Ik heb ook nog een tweede nestje van mijn witgezadelde harlekijn met 2 split harlekijn jongen. Ik moet wel zeggen dat mijn harlekijnen deze controle beter verdragen dan mijn zwarte lijn. De harlekijnen zijn al verder in het domesticatie proces, dit is aan een heleboel zaken te merken. Vandaag belde ik nog even naar Jul om zijn resultaten te kennen, een mannen jaar volgens Jul. Hij fokte dit jaar vier witte en vier bonte, hij fokt al enkele generaties bont x bont waardoor er geen splitten meer geboren worden en veel witte. Veel fokkers geloven niet in het gebruik van split dieren, mijn ondervinding is dat je minder bont fokt maar de bonte die je fokt zijn sterker, vruchtbaarder, betere moeders en bieden je een toekomst. Al zijn de splitten moeilijker voor verkoop, zal ik toch langs deze weg verder gaan. Door mijn methode fok ik wel meer jongen, zodat ik toch evenveel bonte fok, dit jaar sluit ik af met 27 jongen van 6 paar. De verhouding man vrouw is 19-8, verleden jaar was deze 10-16. Zoals Jul zei een mannenjaar. Verleden jaar had ik uit dezelfde ouderdieren 8 bonte waaronder een viertal zeer mooie. Dit jaar heb ik er twee uitmuntende bonte bij en niet te vergeten de acht zwarte split voor Duits zilver. Ook bij de split voor harlekijn zitten er mooie gemarmerde bij. Het tekort aan vrouwen zal dus dit jaar het probleem zijn.

Een mooie symmetrische en één met witte snoet, komen uit split x split.