Op bezoek bij Willem Willemsen

Op bezoek in de tuin van: Willem Willemsen

Wij zijn op bezoek geweest bij Willem en al bij binnenkomst kon je zien wat zijn passie is: alle soorten en maten van eekhoorntjes, van stof, van plastic, hout, steen , zilver en zelfs van goud. Schilderijen van eekhoorns, noem het maar op.

Ongeveer 10 jaar geleden is hij met zijn eekhoorn-hobby begonnen: eerst een koppeltje boeroendoeks en door de jaren heen is dit uitgebreid tot een stuk of 10 verschillende soorten eekhoorns.

Hij heeft onder andere: sciurus variegatoides rigidus, sciurus variegatoides artirifus, sciurus variegatoides tomasi, Perny’s grondeekhoorn, lissen, Peruaanse witnekeekhoorns, Hoffmanni of Costa Rica eekhoorn, boeroendoek (wit), sciurus variegatoides dorsalis en tamiops swinhoei.

Op de buitenplaats staan verschillende soorten kooien.

Zo zijn er kooien met een diepte van 4 meter, 1 meter breed en 2 meter hoog. (zie links).

Deze kooien zijn ingedeeld met boomstammen, een dik touw en een band en loopwiel.  

De nestblokken staan helemaal achterin op een schap. Op dit schap staan links en rechts een nestblok.

Vóór het schap langs is gaas gemaakt en daarin zit een opening met een schuif die aan de voorzijde van de kooi te bedienen is. Hij kan dus op afstand, als de eekhoorns in het blok of op het schap zitten de schuif dichtdoen en kan zodoende vrij gemakkelijk de eekhoornkooi schoonmaken, in en uit de kooi gaan zonder dat de eekhoorns ontsnappen.

Willem gebruikt zowel natuurblokken als “nestkasten”.

De andere kooien zijn 1,5 meter diep en 1 meter breed en weer andere 1 meter bij een meter, allemaal met touwen bomstammen en een loopwiel.  

Op de vloeren van de kooien liggen trottoir tegels, makkelijk met schoonmaken. Vroeger had hij houtsnippers op de bodem, maar dit gaf veel rommel in de tuin, alles lag onder de houtsnippers.

Na het bezichtigen van de eekhoorns en de kooien vragen we uiteraard naar het voer. Willem voert 2 maal in de week. Ze krijgen fruit apart, daarbij geeft hij knabbel droom (Hertog), daar zit van alles in. Onder andere snijboontjes – prei – wortel – mais – erwtenvlokken - johannesbrood – tarwe en zonnebloempitten. Daar mengt hij nog eens gestreepte zonnebloempitten door en müsli (van de Aldi), daar zit van alles in, zoals b.v. gedroogd fruit.

Dat is handig voor b.v. de lissen, welke nog al eens gevoelig willen zijn voor vers fruit, ze krijgen daar nogal gauw darmproblemen van en met het gedroogde fruit hebben de lissen daar geen last van!   Als laatste mengt hij er kattebrokjes door, welke weer eiwitten, mineralen en vitaminen bevatten. Al met al ontstaat zo een zeer gevarieerd en compleet voer.

Om de twee dagen geeft Willem zijn eekhoorns ook nog eens tamme kastanjes, walnoten en hazelnoten.

Als de eekhoorns jongen hebben krijgen ze een extra bakje met kittensmelk (Whiskas), dat is bedoeld als bijvoeding voor de moeder en de jongen vinden het ook heerlijk .

Iedereen voert op zijn eigen manier, en als de eekhoorns er gezond en goed uitzien en als je dan ook nog jongen krijgt (al 6 dit jaar) dan doe je het toch goed nietwaar!

In de nestblokken zit voor mij ook iets nieuws, namelijk schapenvachtbolletjes van een echte beddenspealist, dat wordt vermengd met kort geknipte kokos vezels en de bodem word bedekt met gedroogde varens. Deze varens zouden ongedierte weren.

De nestkasten worden schoongemaakt in het voorjaar, na een nestje jongen en voor de winter nog een keer.

In de winter wanneer het vriest en/of met harde wind hangt Willem dekzijlen voor de kooien, welke hij ’s morgens vroeger weer voor weghaalt. Als het hard vriest, gooit Willem ijsblokjes in het voerbakje zodat ze altijd water hebben en ze kunnen knagen.

Zoals je hier links op de foto ziet zijn het geen gewone drinkflesjes maar plastic.

bakjes met een deksel erop, zodat ze goed en makkelijk schoon te maken zijn en hieronder zitten gewone drink nippeltjes.

                                                                                                             .

Zoals u op de rechtse foto ziet,

is de tuin ook prachtig aangekleed met geknipte buxus en jawel ook

een mooie eekhoorn staat hiertussen, dit doet Willem ook allemaal zelf.

Wij hebben bij Willem en Gerard een hele gezellige en interessante middag gehad, het is zo leuk om eens bij een ander te gaan kijken, hoe hij/zij het doet, je kunt altijd wat van elkaar opsteken.

Willem en Gerard heel hartelijk dank voor de lekkere koffie en al de informatie, we hopen dat andere eekhoornliefhebbers hier ook wat van opsteken.

Als u het leuk vind om ook met uw tuin en eekhoorns op de site te staan laat het dan even weten wij komen graag bij u langs.

                 Nicole van Hoek.