Kiemvoer

Het voeren van kiemvoer is in kringen van eekhoornhouders niet zo bekend. Kiemvoer heeft
enige duidelijke voordelen tegenover ongekiemd zaad: door het kiemproces vermindert het vetgehalte terwijl het vitamine gehalte toeneemt.

Het kiemvoer is het meest waardevol op het moment dat de kiemen net doorgebroken zijn en ze net 1-2 mm lang zijn, omdat dan het vitamine gehalte het hoogst is. Bij langere kiemen neemt het deel van onverteerbare vezels duidelijk toe en het energiegehalte neemt af. Bovendien worden dan bittere stoffen in de kiemen opgeslagen, waardoor de dieren de kiemen links laten liggen.

Het is belangrijk de dieren langzaam te wennen aan gekiemde zaden. Geef je de dieren ineens te veel van dit voedsel dan kunnen er verteringsproblemen ontstaan met zware diarrhee.

ZELF KIEMVOER MAKEN

Voor het maken van kiemvoer moeten de zaden in een zeef onder stomend water grondig gewassen worden, zodat ongerechtigheden verwijderd worden. Resten van halmen moeten hierbij zorgvuldig verwijderd worden, om het bederven van het kiemvoer te voorkomen. Na het wassen laat men de zaden met water bedekt maximaal acht uur in een (plastic) schaal zwellen. Blijven de zaden langer dan acht uur in het water staan, bestaat de kans dat ze beginnen te gisten.

Na acht uur wellen moeten de zaden opnieuw uitgespoeld worden., voordat men ze in een keukenzeef laat uitlekken. De zaden moeten dan in de zeef 24 tot 48 uur kiemen (afhankelijk van de zaadsoort). Het liefst bij een zo constant mogelijke temperatuur.

Een plastic zeef is beter geschikt dan een metalen i.v.m. roesten.

Hoewel de meeste zeven aanvankelijk wel roestvrij zijn, gaan ze door de vrijkomende zuren bij het kiemen uiteindelijk toch roesten.

Zo gauw de kiemen de zaadschalen doorbreken en de kiemen 1 tot 2 mm lang zijn, kunnen ze aan de eekhoorns gevoerd worden.

Meest geschikt zijn zonnebloempitten, gierst en tarwe.

Gekiemde zaden moeten nooit langer dan zes uren ter beschikking staan van de eekhoorns, omdat ze (vooral in de zomer) extreem snel kunnen bederven. De schalen waarin kiemvoer aangeboden wordt aan uw dieren moeten dan ook zeer goed schoongemaakt worden, liefst met heet water, zodat geen ziekte verwekkers achter blijven.

Bedorven of schimmelig voer mag nooit gevoerd worden!! Zelfs als er slechts een klein deel beschimmeld is, liever alles weggooien!