Birma eekhoorn

De Birma eekhoorn komt zoals de naam al aangeeft uit Birma, maar zal ook in de buurlanden voorkomen.

fotobirmafransschrijvernov2013500
Het is weliswaar een tropische eekhoorn maar zal wat hoger in het gebergte ook ('s nachts) met vorst te maken hebben.

Toch is het goed om deze eekhoorn in de winter vorstvrij te houden. Kan per koppel gehouden worden, maar indien er jongen zijn is het verstandig het mannetje apart te huisvesten.

De dieren hebben overwegend een zwarte met rode vacht. De tekening is bij ieder dier verschillend. Zo zijn er bijna zwarte exemplaren maar ook bijna rode exemplaren.

De dieren zijn over het algemeen erg (dag-) aktief.

Voeding:

naast een basis voer voor knaagdieren eten deze dieren ook noten, zoals walnoten en hazelnoten. Verder hebben ze behoefte aan een dagelijkse portie vers fruit, zoals appel, peer, kiwi, vijgen, druiven, sinasappel, avogado,

De voeding kan (moet) aangevuld worden met mineralen, zoals b.v. een kalkblok/knaagblok, gistocal (pas op niet overdoseren, dit geldt trouwens voor alles). Ook een honde of kattebrok bevat goede voedingsstoffen.  

Verse takken van b.v. berk, wilg of hazelaar worden graag ontdaan van hun bast, hier en hieronder zitten voedingsstoffen voor de eekhoorn. Ook meelwormen, eivoer en universeelvoer zijn een belangrijke aanvulling voor de voeding van deze eekhoorn. Takken en mineraalblokken zijn ook belangrijk voor het knagen, hetgeen de eekhoorn ook doet om zijn tanden te slijten. Eekhoorn tanden groeien namelijk continu door en bij onvoldoende knagen/slijten worden ze te lang en dan kan de eekhoorn niet meer eten. 

Dagelijks vers water verstrekken en ook bij een gevarieerde voeding is het toch zinvol om b.v. 1 x per week vitamines in het water te verstrekken. 

Stuifmeelkorrels bevatten ook veel (natuurlijke) mineralen en vitamines.

Een enkele keer iets honing (met mate!!) geven is ook goed, in de literatuur zie je dat ze ook bloemen eten, hoogst waarschijnlijk ook vanwege de nectar die daar inzit.

Ook eten ze in de natuur insecten of een vogel ei.

Deze dieren hebben per koppel een voliere nodig van 1,5 x 1 meter bij 2 meter hoog. Grotere maten zijn natuurlijk altijd goed/beter.