tropische eekhoorns

Hier worden tropische eekhoornsoorten besproken. Deze soorten houden geen winterslaap en leggen geen wintervoorraad aan zoals onze eigen europese rode eekhoorn. In de "tropen" is er het hele jaar voedsel te vinden en zullen de meeste eekhoornsoorten zich in principe  dan ook het hele jaar voort kunnen planten. Wel zijn er een of twee pieken in een jaar, vaak samenhangend met het gaan bloeien van bepaalde planten / voedsel soorten en/of b.v. samenhangend met een eventuele regentijd, hetgeen weer van invloed is op plantengroei/bloei.

Het zal ook duidelijk zijn dat de huisvesting van tropische eekhoornsoorten een andere aandacht nodig heeft dan de huisvesting van winterharde soorten. In de winter zullen ze beschut of binnen gehuisvest moeten worden en zonodig bijverwarmd. De temperatuur zal mede afhankelijk zijn van het feit of er wel of geen drachtige of jonge dieren zijn. Over het algemeen kunnen ze kou goed verdragen, mits goed beschermd tegen vocht en tocht!!  

Qua voeding bestaat het dagelijkse rantsoen naast noten en zaden voor een behoorlijk deel uit (vers) fruit met de nodige variatie:  zij lusten in principe alle fruitsoorten zoals kiwi, appel, banaan, peer, perzik, nectarine's, vijgen, druiven, verse ananas, etc.. (zie ook het hoofdstuk verzorging >> voeding).