Tamias Striatus

Tamias Striatus

 

Uiterlijke kenmerken

 

Roodbruin van boven, buik wit. Kenmerkend is de witte streep die aan de zijkanten van het lichaam lopen. Lengte: 215-299 mm; Staart 78-113mm; Hoogte 32-38mm; Gewicht 66-139 g.

 

Vergelijkbare soorten

 

Deze eekhoorn heeft vele soortgenoten in de Tamias lijn. Vele hiervan zijn Amerikaanse soorten maar er zijn ook Aziatische soorten. Voor de Tamias Minimus lijkt erg veel op de Tamias striatus. De Minimus heeft echter 4 witte strepen. Een soort waarmee het vaak verward wordt bij de eekhoornliefhebbers is de Tamias Sibiricus, de Siberische boeroendoek.

 

Voortplanting

 

Er zijn 2 paartijden hoewel ze vaak 1 netst per jaar grootbrengen. Zoals bij de meeste eekhoorns is de eerste paartijd van februari tot april, de tweede begint eind juni en duurt tot augustus. Vaak 4 of 5 jongen, er zijn wel nesten bekend tot 9 jongen. Het vrouwtje fluit als ze paringsbereid is. De jongen blijven in de burcht tot ze 6 weken oud zijn.

 

Habitat

 

Nest het liefst in gebieden met rotsspleten, rottende bomen en gaten in omheiningen. Minder prettig vinden ze dicht bos waar het zonlicht niet doorbreekt. Komen veel voor in open loofbos, bosranden, struikachtige gebieden, in struikgewas en gemetselde omheiningen van begraafplaatsen en huizen. Ze leven in holen die eenvoudig kunnen zijn of uit complexe systemen kunnen bestaan.

 

Verspreiding

 

Noord Amerika tot Zuid Oost Canada.

 

Beschrijving

 

De Oostelijke boeroendoek houdt een winterslaap vanaf het einde van de herfst tot het begin van de lente. Een echte winterslaap is het niet, elke 2 weken wordt het dier wakker om wat te eten. In essentie een grondeekhoorn, voedt deze eekhoorn zich net als de Oostelijke grijze eekhoorn en de Vos eekhoorn met eikels en walnoten. Als aanvulling eet het zaden en andere plantaardig materiaal en wat dierlijke voedingstoffen. Er worden voorraden aangelegd, waar bovenop het dier nest. Zowel man als vrouwen maken veel geluid. Er zijn 2 verschillende geluiden: een trillende chip-chip-chip (vandaar de naam chipmunk) dat snel herhaald word, en een lager en langzamer chuckchuckchuck. De langstaart wezel is het roofdier dat de grootste bedreiging vormt voor de Tamias striatus. De Oostelijke boeroendoeks leven solitair en verdedigen hun kleine territorium rondom hun hol. Er is een behoorlijke competitie tussen de mannen gedurende de paartijd.

 

Voer (in gevangenschap)

 

Mix van 50% noten/pitten, 30% granen en andere plantaardige voedingstoffen, 10% dierlijke eiwitten en 10% fruit.