Houderijvoorschriften Tropische Eekhoorns

Houderijvoorschrift Tropische Eekhoorns.

Algemeen

In Nederland worden o.a. volgende tropische eekhoorn soorten gekweekt :

Grote boomeekhoorns:

Callosciurus (driekleureekhoorn)  : in de volgende ondersoorten:  prevosti prevosti,  prev rafflesie,  prev. Bankanus, prev borneoënsis, prev carimonensis,  prev. Finlaysoni in diverse ondersoorten en prevosti finlaysoni  ferrugineus ofwel birma eekhoorn.

Sciurus Variegatoidus (grote gevlekte boomeekhoorn):   in de volgende ondersoorten:  atrirufus, dorsalis en rigidus.

Kleine  of tropische  dwergeekhoorns:

Tamiops: in de ondersoorten: Swinhoei  en Mcclellandii

Voeding

Het hoofdgerecht van tropische eekhoorns  bestaat uit vers  fruit, zaden  en noten. Daarnaast eten de meeste soorten insecten,  takken/ bast van bomen,  bladeren, maar ook bloemen en kruiden.  Dagelijks hebben ze vers water nodig en mineralen, b.v. in de vorm van een kalk-blok, gistocal, hertengewei of een mergpijpje.  Takken, kalk-blok  en noten zijn ook belangrijk om op te knagen en daarmee hun altijd doorgroeiende tanden te slijten.

Alle soorten hebben het hele jaar door een deugdelijk binnen-verblijf nodig, tocht-  en vochtvrij en het binnen verblijf dient  in de koude maanden verwarmd te  kunnen worden. Ook is het wenselijk dat de buitenvolières (deels) overdekt zijn, zodat de dieren kunnen schuilen tegen regen en een schaduwplek kunnen vinden.   Verder moeten de volières voorzien zijn van takken om te kunnen klimmen.

Huisvesting

Tropische eekhoorns leven solitair en paarsgewijs, sommige soorten leven ook in groepen.  De meeste soorten kunnen paarsgewijs gehouden worden, ook in de periode dat er jongen zijn. In een  enkel geval kan het voorkomen dat in de zoogperiode  het mannetje van het vrouwtje niet mag eten en drinken  (voerbakken niet vlak bij de nestblokken plaatsen) of dat  juist het mannetje het vrouwtje lastig valt. In deze  gevallen dient  de man tijdens de zoogperiode dan in een aparte volière geplaatst te worden.

Om ontsnappen te voorkomen is het raadzaam om met sluizen te werken.  Eekhoorns zijn knagers bij uitstek en daarom dient het voorkeur om de volières te maken van aluminium.

Boomeekhoorns slapen in nestkasten of uitgeholde boomstammen en het dient aanbeveling om in een volière meer nestkasten te hangen dan dat er eekhoorns in zitten.

De grote boomeekhoorns slapen in nestkasten van 25 x 25 x 30 cm (LxBxH) of een boomstam  met een doorsnede van 20 – 22  cm . 

De dwerg boomeekhoorns hebben een nestkast van 15x15x20 cm (LxBxH) nodig.

Voor de grote boomeekhoorns dient een koppel  een volière ter  beschikking te hebben van :

2.0  x 1.0  x 2.0 meter (LxBxH).

Voor de kleine boomeekhoorns dient een koppel een volière ter beschikking te hebben van:

1.0 x 1.0  x 2.0 meter (LxBxH).

In het  binnenverblijf dient minimaal 12 uur per dag verlichting te branden bij voorkeur daglichtlampen. (Er zijn momenteel TL armaturen met een frequentie van 25.000 Hz die oogprikkeling voorkomen en TL-buizen die het daglicht tot 96 % benaderen).. 

De volière dient verder ingericht te worden met niet giftige takken (klimmen en knagen). Geschikt zijn wilgetakken, takken van berk, beuk, hazelaar en takken van alle fruitboomsoorten.  Klimop, taxus en buxus zijn in ieder geval giftig!

Ondanks dat het boomeekhoorns zijn willen ze nog wel eens op de bodem rondscharrelen, die dan het best voorzien kan worden van een laag boomschors of boomsnippers. De takken in de volières dienen met regelmaat schoongemaakt te worden of vervangen.

Leefomstandigheden

Tropische eekhoorns kunnen het best per koppel of solitair gehouden worden. Het samen houden met andere dieren of vogels gaat niet altijd goed. Ook meerder volwassen mannen in één volière geeft schermutselingen waarbij beschadiging van dieren kan voorkomen, dus beter niet doen.

Het binnen verblijf moet tocht-  en vocht vrij zijn.  Ook de nestkasten/boomstammen moeten vochtvrij zijn om schimmelvorming te voorkomen.  Dit kan men voorkomen door de nestkasten te voorzien van ventilatiegaten.

De temperatuur in het binnen-verblijf moet rond  10 graden Celsius  zijn, de meeste soorten kunnen/mogen  in de winter bij droog en zonnig weer naar buiten, mits ze zelf kunnen kiezen.

Voeding

Het hoofdvoedsel bestaat uit (vers) fruit, zaden en noten.

Fruit:  o.a. kiwi, appel, peer, druif, papaja, vijgen, banaan, sinaasappel, mandarijn, avogado en mango

Richtlijn:

Grote eekhoorns :  2 a 3 verschillende soorten vers fruit  30 – 40 gram per dier per dag

Kleine eekhoorns: 1 a 2 soorten vers fruit 1- - 15 gram per dier per dag

Restanten van fruit dat niet binnen een paar uur wordt op gegeten moet verwijderd worden (schimmelen) .  Let op dat u de eekhoorns niet voert met fruit dat net uit de koelkast komt.

Zaden mengsel voor eekhoorns :

Richtlijn:

Grote eekhoorns:   30 – 40 gram per dag per dier

Kleine eekhoorns:  10 - 15 gram per dag per dier

Dagelijks vers drinkwater,  1 x per 1 a 2 weken evt vitamine preparaat toevoegen.

Noten:   hazelnoot, walnoot, beukennoot    2 a 3 keer per week per dier een noot.

Eiwitten:  kunnen gegeven worden in de vorm van honden- of kattenbrokjes, 1-3 meelwormen per dier per dag, sprinkhanen.

Mineralen:  zoutblok, gistocal.

Kalkbehoefte: in de vorm van hertengewei, mergpijpje (uitgekookt), sepiaschaal of gistocal (houdt u daarbij wel aan de doseringsvoorschriften, te veel geven is schadelijk!).

Verse takken met blad: gegeten worden de (blad-) knoppen, bast en de daaronder
aanwezige sappen. Geschikt zijn de takken van de wilg, berk en hazelaar. In ieder geval zijn giftig: buxus en taxus!

Ook eten de meeste eekhoorns graag paardenbloemen. Witlof en andijvie worden ook wel gevoerd en gegeten, maar ook hier geldt: alles met mate!

Altijd ter beschikking:  takken om te knagen,  kalk blok/ zoutblok

Er zijn in dierenspeciaalzaken kant en klare zaadmengsels voor eekhoorns beschikbaar.

Voortplanting:

Draagtijd:

Callosciurus soorten:   47 dagen

Sciurus variegatoides:  42 – 45 dagen

Tamiops:  30 – 32 dagen

Jongen bij ouders weg en zelfstandig:  zet jongen apart en controleer of ze goed eten en drinken , kunnen op zijn vroegst weg na ………. weken:

Callosciurus soorten:  vanaf  13 weken

Sciurus variegatoides:  van af 14 weken

Tamiops:  vanaf 12 weken