Prevosti

Uiterlijke kenmerken

 In het algemeen zijn de eekhoorns zwart van boven en kastanje bruin van onderen, met een wite streep tussen het zwart en de kastanje bruine onderkant. Veel subsoorten hebben een prominente verkleuring van de schouder die zwart, grijs, rood, wit of een mix van deze kleuren. De kleur van de vacht varieert tussen de verschillende soorten. De vacht is dik maar niet zacht. Gemiddelde gewicht is 0,5 kg.

De mannetjes en vrouwtjes hebben een gelijke vacht. Ze zijn bilateraal symmetrisch.

Vergelijkbare soorten

 

De Prevost heeft veel ondersoorten zoals de Bankanus, Carimonensis, Humei, Borneoensis, Rafflesi, Prevosti.

Voortplanting

Hoewel het voortplantings-seizoen het hele jaar doorgaat, worden de meeste jongen geboren tussen juni en augustus. De draagtijd is  47 dagen. In gevangenschap worden er 1 tot 4 jongen geboren. Het aantal zwangerschappen in centraal Malaysië is sterk gerelateerd aan de hoeveelheid regen. De net geboren jongen wegen ongeveer 16 gram. De Callosciurus prevosti eekhoorns  wonen graag in holle bomen of maakt een takkennest.

 

" width="400" height="300" allowfullscreen="true" frameborder="0" scrolling="no" title="JoomlaWorks AllVideos Player">

 

 

Status

 De Callosciurrus  eekhoorns zijn niet bedreigd. Hoewel de habitat vernietiging wel invloed heeft op de aantallen voorkomende eekhoorns. Veel van de habitat waar deze soorten voorkomen worden bedreigd of verkeren in een kritische fase. Een voorbeeld hiervan zijn de regenbossen van de Malaisische regenbossen en de Sumatraanse laagland regenbossen. 

Habitat

De habitat van de Callosciurus soorten varieert tussen de soorten. In noord Borneo wonen ze in de kleinere bomen in oude bossen. In west Malaysië wonen ze in het hoge bos. Ze nesten in holle bomen of maken nesten van takken en bladeren. Ze eten veel fruit, noten en zaden, als ook insecten.

Verspreiding

Ze komen van nature voor in Zuid Oost Azië. Zo is deze prachtige eekhoorn te vinden in Thailand, Indonesië, Malaysië en veel kleine eilanden van Oost Indië. De noordelijke grens van zijn voorkomen ligt in Zuidoost Thailand.

Solitair/koppel/groep?

De Callosciurus soorten  leven solitair hoewel het wel anderen toelaat in zijn leefgebied. Soms worden ze gezien in groepen terwijl ze eten. Bijvoorbeeld als de vijgen rijp zijn.