Nafok bewijs Freddy Vermeersch

HET NAFOK BEWIJS.

 

Het is maar een papiertje, zo word het door bepaalde mensen afgedaan. Moest iedereen me daar in volgen hadden we na enkele jaren een waardevol stamboek kunnen bekomen. Nu moet iedereen het nog stellen met een woord van ze komen uit een verschillend nest of ze komen uit een ander koppel of wat gemompel. Al is er geen bedrog gebeurd zal er op deze wijze argwaan zijn.

WAT STAAT OP HET NAFOK BEWIJS.

 

Naam en adres van de fokker, geslacht, kleur of tekening, combinatie nummer van de ouders die ingeschreven zijn in het stamboek, ras, geboorte jaar en dit van ieder dier apart.

Met deze gegevens kan de koper de afstamming natrekken op de juistheid ervan.

Ook het stamboek kan altijd door de koper worden nagekeken, niet alleen op de afstamming maar ook op de erfelijke zaken. Alle nieuwe eigenaars worden op het jaarverslag van iedere combinatie bijgehouden om snel te kunnen worden terug gevonden.

Een combinatienummer word gegeven zodra er nafok is, dit om het overzichtelijk te houden.

WIE ZIJN DE FOKKERS.

 

Ikzelf hou het stamboek en het jaarverslag van iedere fokkende combinatie bij van mezelf en van de drie aspirant fokkers. Als je onverwante dieren wil aanbieden kan dit niet altijd uit eigen nafok. Samen werken is dus de boodschap, tot nu toe loopt dit prima. Op deze manier kan ik uit een bredere waaier dieren kiezen voor mezelf , de aspiranten en om aan te bieden. Mijn onderzoek op vererving geeft op deze manier ook een groter draagvlak. Ten laatste hoef ik ook mijn tuin niet om te bouwen tot één aaneen schakeling van volières. Wettelijk is dit bij ons ook niet toegestaan. Als de wetgeving erdoor komt in Nederland, moeten ook de volières, uw eigen kennis, in orde zijn. Het gaat dus niet enkel om de eekhoorns.

JAAR VERSLAG VAN IEDERE COMBINATIE.

 

Wat staat daarop: De fokker het combinatie nummer als ook deze van de vorige generatie of de naam van wie ik ze heb gekocht. Veel combinaties zijn reeds tot op drie generaties gekend. Iedere nieuwe eekhoorn die ik aankoop voor bloedverversing word op zijn afstamming gecontroleerd. Het gevaar dat ik straks mijn eigen nafok terug koop is reeds aanwezig. Dit is trouwens al een keertje gebeurd met een crème boeroendoek. Controle is soms moeilijk door het ontbreken van iedere vorm van stamboek. Als er handelaars tussen zitten zoals ik voor heb gehad met mijn tamiops is controle zo goed als onmogelijk. Was er toen een nafok bewijs geweest, was het geroddel achter mijn rug snel opgelost geweest. Maar dergelijke roddelaars vergeten dat ze zo iedereen alarmeren van die man is niet te vertrouwen.

IS DE CHIP DE OPLOSSING?

 

Zolang er geen stamboek word bijgehouden is een chip alleen een kosten verhogend gegeven. Een eekhoorn met een chip heeft voor mij dan ook geen meerwaarde. Een chip plus een goed bijgehouden stamboek zou mij wel aanspreken alleen vind ik het niet haalbaar. Daar moet ik Jan in bijtreden. Wat Bert Diender doet is een alleenstaand geval. Moest ik net als Bert mijn dieren zelf mogen chippen wat ik ook kan, dan pas zou ik dit doen. Alleen mag ik het wettelijk niet en met mijn eekhoorns geen en weer gaan rijden doe ik niet. Enkel een DNA onderzoek heeft zekerheid op afstamming, word nu al gebruikt als controle middel in de honden en paarden fokkerij. Als je een puppy koopt van 1000.00 € krijg je een puppy van 200.00 € de rest zijn veearts kosten, keuring kosten van fokdieren en papieren kennelnaam kosten enz. We kunnen ook deze weg opgaan met de eekhoorn, alleen willen we dit wel. Straks als de wetgeving ook in Nederland doorgaat: 500.00 € voor een vlarem 2. en 25.00€ per volière aanvraag en dit met een beperking op het aantal m² volgens gebied waar je woont. De rest moet worden afgebroken. Vanaf 20 eekhoorns een vlarem 1. Dit zijn Belgische cijfers maar Nederland zal ook niet veel goedkoper zijn. Voor de wetgeving had de Vlaamse club 120 leden nu zijn er nog een 20 tal van overgebleven.

WAT KOST EEN NAFOK BEWIJS.

 

Eigenlijk kost het alleen wat inspanningen van uzelf voor het bijhouden van alle gegevens. Verder is het kosteloos, alleen een papiertje zoals wel eens word gezegd. Is dit juist ? wie de bedoeling heeft om mensen op te lichten zal liever geen bewijzen nalaten. Wie een stamboek bijhoud zal zichzelf niet bedriegen door onjuiste gegevens in te voeren. Wel is het waar dat het voor de weinig fokkende liefhebber een aspirant fokker dus zoals er veel zijn moeilijk is. Ze hebben ook vaak last met de verkoop, ze kunnen meestal geen onverwante dieren aanbieden. Het zijn ook deze mensen die de boot afhouden. Dit is ook de reden waarom ik de gegevens van enkele aspiranten rond mij bijhoud. Alle eekhoorns van mijn aspirant fokkers komen ook van mij zodat ik zeker ben van hun herkomst. Dit zou toch ook in Nederland moeten kunnen of niet. Ik heb dit ook niet in één dag uitgevonden, stukje bij stukje heb ik mijn systeem opgebouwd met de bedoeling om inteelt te vermijden. Dat het werkt is reeds bewezen, niet zelden doen de nieuwe eigenaars nog een beroep op de gegevens. Ook naar de erfelijke gegevens word nog navraag gedaan, ik hoor ook geregeld van nafok. Al van bij het VEZ zie ik pogingen om tot een stamboek te komen en steeds worden die plannen gedwarsboomd. Maar als fokker moet je niet wachten op de club en kan je een eigen stamboek opstarten.

HET STAMBOEK ZELF.

 

Wat komt in het stamboek, de jaarverslagen van elke combinatie die jongen heeft gehad. Deze moet alle gegevens bevatten van de jongen, kleur geslacht fokzuiver of split enz en de naam van de nieuwe eigenaars. Deze worden per jaar gestoken om overzicht te geven. Iedere combinatie is ook voorzien van een foto om de evolutie te kunnen volgen. Alles word ook nog eens in de computer bijgehouden. Per combinatie word het aantal jongen per jaar, aantal mannen en vrouwen per combinatie en in het totaal. Het evenwicht tussen man en vrouw toont aan als er inteelt gebeurd. De natuur heeft zijn uitweg om inteelt te vermijden en goede fokkers hebben hun methode om hun inteelt graad in de goede richting te sturen. Ik fok dan ook altijd meer vrouwen dan mannen.

WAT KRIJGT DE KOPER MEE.

 

Eén nafok bewijs voor de lissen, één infoblad met informatie over het te houden ras. Eén kg startvoeder vooral voor de beginners bedoeld. In veel gevallen ook nog een vervoerkist. Bij de tamiops geef ik nog geen nafok bewijs, daar ze meestal in groepen worden gehouden. De naam komt wel op de jaarverslagen van de ouders deze hebben nog geen combinatie nummer maar een naam volgens herkomst. Iedereen die tamiops van mij heeft kan altijd nog navragen naar hun herkomst of afstamming. Als de fok zo doorgaat zal ik de namen moeten vervangen door nummers om het korter te houden. Het fokken in groep maakt het bijhouden van een stamboek zo goed als onmogelijk oftewel moeten alle vrouwen van één lijn zijn. Je kan dan beter als je van groepen hou, verschillende trio’s houden. Zo kan je ook onverwante dieren aanbieden wat zeker een voordeel is. Kopers zijn terecht argwanend op de afstamming. Het is niet zo omdat jongen uit een onverwante ouders zelf daardoor onverwant zouden zijn aan elkaar.

VOORDELEN IK ZIE ENKEL VOORDELEN EN EEN NADEEL VOOR WIE NIET EERLIJK WIL ZIJN.

 

Ik weet wel dat bedrog ook met dit systeem nog niet is uitgesloten maar het zal minder zijn.