Hanteren van eekhoorns

HET VEILIG HANTEREN VAN EEKHOORNS

INLEIDING

Als prooidier laat een eekhoorn zich eigenlijk niet of zeer lastig hanteren. Voor het welzijn van het dier ( stress) en onze eigen gezondheid ( krab en bijtverwondingen) moet het aanraken tijdens het vangen zoveel mogelijk worden vermeden.

Het is niet ondenkbaar dat ook bij de eekhoorn gevaarlijke ziektekiemen in de bek en onder de nagels kunnen of gaan voorkomen. Bij katten kennen we de kattenkrabziekte en een onbehandelde kattenbeet kan zelfs dodelijk zijn.                                                                                                                    

Onze eekhoorns komen uit alle delen van de wereld en heel veel is nog onbekend. Blijf dus altijd voorzichtig. De tanden en nagels zijn als beiteltjes zo scherp.

Hieronder volgen een aantal methoden om een eekhoorn te vangen met een aantal kritische opmerkingen. Het overzichtje is zeker niet kompleet en dient slechts als voorbeeld.

SCHEPNET


Het vangen met een schepnet geeft niet alleen enorm veel stress voor de dieren maar je loopt het risico dat je in de haast bij het hanteren gebeten of gekrabd wordt . Soms is er geen andere keus dan vangen met een schepnet bijvoorbeeld bij een ontsnapte eekhoorn. Wanneer je met een lang net werkt kan je de eekhoorn naar de punt van het net laten lopen en achter de eekhoorn aan het net dicht houden maar pas op de eekhoorn bijt naar alles wat bij zijn bek in de buurt komt, het insnoeren van het net met een touwtje in de vorm van een lus kan het risico verkleinen.


Bij het toedienen van injecties of het chippen van eekhoorns werk ik met een zelfgefabriceerd vangnet waarbij ik in de opening van het net geen ijzerdraad maar stevig nylontouw gebruik. Het net wordt stevig vastgebonden om een opvankooitje of een sluis waaruit de eekhoorn in het net loopt. Met een lus wordt de eekhoorn in de punt van het net klemgezet. Door de mazen van het net is de behandeling uit te voeren. Een wat groter kant en klaar net die bij de opening om de loper of sluis is te bevestigen is ook prima bruikbaar.

VANGKOOI

Het vraagt wat tijd en geduld maar het vangen met een vangkooi is veelal de aangewezen manier. Er zijn allerlei vangkooien in de handel. Veelal werken ze met een klepje die achter de eekhoorn dichtslaat.

Bij de kleine eekhoornsoorten ( formaat Tamiops spec. ) voldoet de kleine rattenvangkooi prima.

Bij de grote eekhoornsoorten ( formaat Prevost spec.) voldoet een kattenvangkooi.

Vanuit de vangkooi de eekhhoorn in een transportkooitje ( loper) laten lopen.

 

 

VANGSLUIS

 

Met een vangsluis is de eekhoorn vanuit de val of het nestblok in de loper te krijger.

 

 

NESTBLOK

 

Wanneer de nestblokken voorzien zijn van een afsluitbaar inloopgat dan kan de eekhoorn met nestblok en al gevangen worden.. Vaak is dit lastig omdat bij gering geluid de dieren uit het nestblok schieten.

Vanuit het nestblok in het nieuwe verblijf of via een sluis in een loper of vangnet.

 

LOPER

 

De transportkooi ( de loper) kan men gebruiken voor transport maar ook vrij simpel om een dier klem te zetten voor behandeling ( b.v. narcose injektie, of toedienen van antivlooienmiddel( bv, Stronghold)). Met een schuifje kan je het dier klem tegen het gaas of tralies duwen en door het gaas of tralies ( als een kattendwangkooi) behandelen.

 

Bert Diender