Sciurus Lis Freddy Vermeersch
Sciurus Lis door Freddy Vermeersch
JAPANSE SCIURUS LIS
Deze Japanse eekhoorn heeft vele namen. Zoals witbuik eekhoorn, kikker eekhoorn daar ze nogal lange achterbenen hebben. In Japan zelf noemt men ze ook de kortstaart eekhoorn of risu wat reus betekent. In de winter hebben ze een vrij lange vacht en in de zomer een zeer korte. Ze zijn meestal donker bruin tot zwart met een mooie witte buik. Ze hebben een veel wittere buik dan bv de vulgarus, daarom worden ze soms ook witbuik eekhoorn genaamd. In de winter worden sommige dieren blauw.
Ze fokken ook vrij gemakkelijk, vooral de nafok dieren. Het zijn ook vrij tamme dieren, als ze juist zijn gehuisvest. Ieder heeft zijn manier om er mee om te gaan, stress is soms de grote boosdoener waarom het bij bepaalde mensen niet lukt. Geduldig en op een kalme manier met je dieren omgaan, kan wonderen doen. Ikzelf was vroeger een zenuwachtig persoon, nu verhelp ik dit met kruiden. Zo heb ik ook het verschil ontdekt in de omgang met dieren. Zowel voor de africhting als voor de fok heeft het voordelen opgeleverd.
Er zijn nu reeds TV programma’s om mensen te leren hoe ze moeilijke kinderen moeten aanpakken, maar er is ook noot aan een programma waar ze de mensen moeten leren met hun dieren omgaan.
Dit is de vijvertuin waar de blauwe is gehuisvest. Het water en de planten zorgen voor rust, iets wat eekhoorns erg op prijs stellen.
Deze blauwe vrouw heeft nu haar éérste nestje jongen liggen. De foto is in de winter gemaakt, nu is ze donkerbruin. Al is het een laat jong van verleden jaar, zal ze toch tegen eind juni haar éérste nestje jongen hebben grootgebracht.
Hier is de blauwe in haar zomerkleed, je kan zien dat ze goed gezogen is. Zogende moeders zijn wel eens bazig, de man moet nogal eens wegvluchten. Ik weet al wat sommige mannen nu zullen denken. Deze nieuwe bloedlijn brengt misschien ook nog nieuwe kleuren mee, de rode gloed in de ogen verraad een verdunningsfactor.
Het kan ook slaan op haar winter vacht. Ook dieren met de bont factor hebben een rode gloed in de ogen De fokzuivere zwarte man van haar heeft dit niet. Bont zijn ze eigenlijk allemaal al, ik zou misschien moeten zeggen de albino factor.
Witstaarten, vlaggenstaarten en bonte hebben de factor één maal een albino heeft die twéé maal. Uit bont x bont komt in verhouding van ¼ albino.
In de schaduw tuin verblijven twéé paren zwarte witbuiken. Hier worden ook de meeste jongen geboren.
Meters hoge bamboe zorgen voor een sfeer van het bos in mijn stadstuintje.
Niet alleen mijn eekhoorns zijn Japans, maar ook de planten en de vissen zijn dat voor een groot deel.
Met deze koi is het eigelijk begonnen, daarna de tuin. Een tuin zonder dieren is voor mij geen tuin, zo kwamen de eekhoorns.
Dit is de vijvertuin enkele jaren terug. In de kleine volière zaten toen ook al een koppel boeroendoeks. Net als mijn eekhoorns hou ik ook van de schaduw.
In het filterhuis zijn we begonnen met de witte boeroendoek, die ook uit Japan komt. Deze mutatie zou op een van de eilanden van Japan zijn ontstaan. Deze dieren waren vrij groot, maar werden later gekruist met zuiderse types. Nu gebruik ik deze binnen volières voor mijn tamiops. Mijn vrouw hier bezig met één van haar eekhoorns. Het jaar van de foto bracht ze één nest van negen gezonde jongen op.
Deze koffie zwarte is dit jaar overleden, na vierentwintig jongen en terug drachtig. Ze is dan ook de moeder van vele van mijn stamboek dieren. Twintig jongen onder comb. 12. en vier onder comb. 23. waaronder drie bonte.
Dit was haar laatste man uit comb. 23. deze man is ook gebruik in comb.3. en heeft toen prachtige witstaarten gegeven. De albino factor is een zéér dominante vererving. ( Mutatie kleur ) Om deze reden moeten ze met een fokzuivere zwarte witbuik worden gepaard.
Jammer genoeg is dit dier niet bij een echte fokker gekomen. Hij had zeker wat in zijn mars. Zijn vader heb ik dit jaar verkocht aan een jonge fokker, hopelijk lukt het hem beter om ermee te fokken. De jonge man was er verleden jaar ééntje mislopen, nu heeft hij de stamvader van mijn witstaarten voor een prijsje kunnen kopen.
Al is hij van het jaar 2000, zal hij via een jonge fokzuivere zwarte die ik erbij heb verkocht mooie nafok geven. Misschien ben ik wel zijn éérste klant daarvoor.
Hier worden nu de Tamiop swinhoei gehuisvest. Alle acht de delen zijn met elkaar verbonden. Alles kan open en toe gezet worden. Tijdens gevechten of geboorten. Kunnen ze zonder uitvangen worden afgesloten. De tamiops komen nu toch wat op gang, nu reeds drie nestjes. Ik had deze week het gekende probleem van met de jongen rondlopen. Eerst heb ik het vrouwke afgesloten, maar er was geen verandering in haar gedrag merkbaar. Ik zag dat haar nestkast vochtig was aan de bodem, toen heb ik een vers nest opgehangen. Nog diezelfde dag is ze verhuisd en het probleem is opgelost. Nu kan ze ook terug naar haar man, éérst had ik schrik dat ze haar jongen in het nest van de vader ging dragen. Iets waar zeker ruzie van kwam. Ik heb nog niet zoveel tamiops gefokt maar ik fok wel iets meer vrouwen. Ook bij de lissen zie ik dat, over een periode van vijf jaar en twéé nesten van dit jaar 26 mannen en 33 vrouwen nu nog twéé nesten niet gekend. Toch heb ik ieder jaar mannen over, die ik moet bijhouden en voederen. In de hoop nog een koper te vinden. De vraag naar vrouwen is dan ook altijd groter, je moet dan ook niet naar kijken als uw vraag naar een vrouw niet wordt beantwoord. Vooral bij tamiops is dit het geval, waar men trio’s wil vormen. Maar ook bij sterfte is het meestal een vrouw die men verliest.
Tuin vanuit de garage gezien, met mijn vier kleinkinderen heb ik al wat hekjes en netten mogen plaatsen. De koi vijver is namelijk 2m diep, de andere 1.4m waterdiepte. Samen 28 duizend liter water.
De ingang van de schaduwtuin, de blauwe en een vlaggenstaart. We hopen nog vele mutatie kleuren te kunnen fokken. We zijn op gebied van genetica nog altijd niet aan het einde. Wel aan het einde van dit artikel.