Houderijvoorschriften winterharde eekhoorns

Houderijvoorschrift  winterharde  Eekhoorns.

Algemeen

In Nederland worden o.a. volgende winterharde  eekhoorn soorten gekweekt :

Grote boomeekhoorns:

Sciurus lis (japanse eekhoorn)

Tamiasciurus hudsonicus  Amerikaanse rode eekhoorn

Dwerg- of grondeekhoorns:

Tamias Sibirius , Siberische grondeekhoorn ook wel boeroendoek.

Dertienstreep grondeekhoorn.

Het hoofdgerecht van winterharde  eekhoorns  bestaat uit een zadenmengsel voor eekhoorns, denneappels, beukenoten, hazelnoten, walnoten.   Daarnaast eten de meeste soorten insecten,  takken/ bast van bomen,  bladeren, maar ook bloemen en kruiden.  Dagelijks hebben ze vers water nodig en mineralen, b.v. in de vorm van een kalk-blok, gistocal, hertengewei of een mergpijpje.  Takken, kalk-blok  en noten zijn ook belangrijk om op te knagen en daarmee hun altijd doorgroeiende tanden te slijten.

Deze  soorten hebben het hele jaar door een deugdelijk binnen-verblijf nodig, tocht-  en vochtvrij. Ook is het wenselijk dat de buitenvolières (deels) overdekt zijn, zodat de dieren kunnen schuilen tegen regen en een schaduwplek kunnen vinden.   Verder moeten de volières voorzien zijn van takken om te kunnen klimmen.

Huisvesting

Winterharde  eekhoorns leven solitair en paarsgewijs, sommige soorten leven ook in groepen (Pater  Davids eekhoorn).  De meeste soorten kunnen paarsgewijs gehouden worden, ook in de periode dat er jongen zijn. In een  enkel geval kan het voorkomen dat in de zoogperiode  het mannetje van het vrouwtje niet mag eten en drinken  (voerbakken niet vlak bij de nestblokken plaatsen) of dat  juist het mannetje het vrouwtje lastig valt. In deze  gevallen dient  de man tijdens de zoogperiode dan in een aparte volière geplaatst te worden.

Om ontsnappen te voorkomen is het raadzaam om met sluizen te werken.  Eekhoorns zijn knagers bij uitstek en daarom dient het voorkeur om de volières te maken van aluminium.

Boomeekhoorns slapen in nestkasten of uitgeholde boomstammen en het dient aanbeveling om in een volière meer nestkasten te hangen dan dat er eekhoorns in zitten.

De grote boomeekhoorns slapen in nestkasten van 25 x 25 x 30 cm (LxBxH) of een boomstam  met een doorsnede van 20 – 22  cm . 

De dwerg boomeekhoorns hebben een nestkast van 15x15x20 cm (LxBxH) nodig.

Voor de grote boomeekhoorns dient een koppel  een volière ter  beschikking te hebben van :

2.0  x 1.0  x 2.0 meter (LxBxH).

Voor de kleine boomeekhoorns dient een koppel een volière ter beschikking te hebben van:

1.0 x 1.0 x 2.0 meter (LxBxH).

Indien een   binnenverblijf aanwezig is, dient minimaal 12 uur per dag verlichting te branden bij voorkeur daglichtlampen. (Er zijn momenteel TL armaturen met een frequentie van 25.000 Hz die oogprikkeling voorkomen en TL-buizen die het daglicht tot 96 % benaderen).. 

De volière dient verder ingericht te worden met niet giftige takken (klimmen en knagen). Geschikt zijn wilgetakken, takken van berk, beuk, hazelaar en takken van alle fruitboomsoorten.  Klimop, taxus en buxus zijn in ieder geval giftig!

Ondanks dat het boomeekhoorns zijn willen ze nog wel eens op de bodem rondscharrelen, die dan het best voorzien kan worden van een laag boomschors of boomsnippers. De takken in de volières dienen met regelmaat schoongemaakt te worden of vervangen.

Leefomstandigheden

Winterharde  eekhoorns kunnen het best per koppel of solitair gehouden worden. Het samen houden met andere dieren of vogels gaat niet altijd goed. Ook meerder volwassen mannen in één volière geeft schermutselingen waarbij beschadiging van dieren kan voorkomen, dus beter niet doen.

In principe kunnen winterharde eekhoorns het hele jaar door buiten gehouden worden mits er  beschutte plekken zijn tegen, zon, wind en regen en er voldoende slaapblokken zijn met nestmateriaal zoals kokosvezel.  Indien aanwezig zal een binnen-verblijf door de eekhoorn gewaardeerd worden en gebruikt worden. Het binnen verblijf dient uiteraard  tocht-  en vocht vrij zijn.  Ook de nestkasten/boomstammen moeten vochtvrij zijn om schimmelvorming te voorkomen.  Dit kan men voorkomen door de nestkasten te voorzien van ventilatiegaten.

Voeding

Het hoofdvoedsel bestaat uit een zadenmengsel samengesteld voor eekhoorns , verder hazelnoten, walnoten, beukennoten, dennenappels

Fruit:  2 a 3 keer in de week een kleine hoeveelheid fruit, met voorkeur hier voorkomende soorten als appel, peer en pruim.   Geef niet te veel om darmstoornissen te voorkomen.  Verder nu en dan een stukje wortel.

Zaden mengsel voor eekhoorns :

Richtlijn:

Grote eekhoorns:   30 – 40 gram per dag per dier

Kleine eekhoorns:  10 - 15 gram per dag per dier

Dagelijks vers drinkwater,  1 x per 1 a 2 weken evt vitamine preparaat toevoegen.

Noten:   hazelnoot, walnoot, beukennoot    2 a 3 keer per week per dier een noot.

Eiwitten:  kunnen gegeven worden in de vorm van honden- of kattenbrokjes, 1-3 meelwormen per dier per dag, sprinkhanen.

Mineralen:  zoutblok, gistocal.

Kalkbehoefte: in de vorm van hertengewei, mergpijpje (uitgekookt), sepiaschaal of gistocal (houdt u daarbij wel aan de doseringsvoorschriften, te veel geven is schadelijk!).

Verse takken met blad: gegeten worden de (blad-) knoppen, bast en de daaronder
aanwezige sappen. Geschikt zijn de takken van de wilg, berk en hazelaar. In ieder geval zijn giftig: buxus en taxus!

Ook eten de meeste eekhoorns graag paardenbloemen. Witlof en andijvie worden ook wel gevoerd en gegeten, maar ook hier geldt: alles met mate!

Altijd ter beschikking:  takken om te knagen,  kalk blok/ zoutblok

Er zijn in dierenspeciaalzaken kant en klare zaadmengsels voor eekhoorns beschikbaar.

Voortplanting:

Draagtijd:

Sciurus soorten:   42 – 45  dagen

Grondeekhoorns :  30 – 32 dagen

Jongen bij ouders weg en zelfstandig:  zet jongen apart en controleer of ze goed eten en drinken , kunnen op zijn vroegst weg na ………. weken:

Sciurus soorten:  vanaf  13 weken

Grondeekhoorns:  vanaf 12 weken