Eekhoornvoer op zijn best Freddy Vermeersch
Eekhoornvoer op zijn best.
Wat moet het zoal bevatten
Door de jaren geen heb ik mijn ideaal voer ontwikkeld, ik heb het op een bord gelegd per soort oom een beeld te geven wat het zoal bevat. Drie soorten maïs waaronder gepofte, geplette en gewone maïs. Gepofte tarwe, grote noten zoals hazelnoten, walnoten en exotische noten. Gekonfijt fruit, rozijnen gedroogde bananen. Gedroogde groente in allerlei vormen. Zonnepitten wit en grote gestreepte, pompoenpitten wit en groene, grote sedernoten en enkele aardnoten. Katte korrels op basis van kip. Lijnkoeken voor een goede vacht en dit is het zoal. Dit voer geeft zijn waarde bewezen door de vele nafok bij mijn lissen en boeroendoeks nu ook al bij mijn tamiops. Die ene aardnoot die er tussen zit geeft ook geen probleem. Als ze te éénzijdig zouden gevoederd worden, zouden meerdere onderdelen uit het voer schadelijk zijn. Als je zo bang bent voor giftige zaken geef ze dan ook zuivere klei ter beschikking. Ara’s gebruiken klei om het gif uit hun lichaam te halen. Dit gif krijgen ze binnen door het eten van giftige bessen die op hun menu staan. Dieren zijn veel slimmer dan dat velen erover denken.
Babyvoer speciaal voor koude eekhoorns. Muesli met fruit, brinta of bambix zeven granen meel, havervlokken, rijstmeel, soya plus 2 van nutrilon en reptivite van zoo med’s. Dit geef ik in droge vorm.
Waarom voor koude eekhoorns?
Koude eekhoorns zoals lissen zijn gevoelig voor diaree, om die reden heb ik er rijstmeel aan toegevoegd. Warme eekhoorns hebben dit minder nodig. Ik geef in de winter enkel babymeel op zondag en tijdens de fok iedere dag. Geef geen grote voorraden, dit trekt muizen en naaktslakken aan.
Hoe het allemaal begon.
Mijn éérste eekhoorns waren boeroendoeks, import en later ook nafok. Het voer die ik toen gaf was nog niet zo volledig. Pas toen ik crème kleurige boeroendoeks begon te fokken ontdekte ik vlug dat er iets mankeerde aan mijn voer. Een prachtig vrouwtje stierf als de jongen vier weken oud waren. Ze lag verkramt in het nest bij haar jongen zes stuks die ik dan verder met de fles kon opkweken. Toen ik dit verhaal aan een veearts voorlegde zie de man dat dit ook bij konijnen voorkwam en dat de oorzaak een tekort is aan calcium en vitamine A. Toen ben ik ook begonnen met calcium en vitamine A in allerlei vormen aan de voeding toe te voegen. Wat later kocht ik een koppel crème boeroendoeks in Nederland. Op een dag van hevige storm ben ik die gaan ophalen. Ze zaten reeds verpakt in een kooi, pas toen ik ze thuis uitliet zag ik dat er ééntje het manneke één van zijn achterpoten meetrok. Ook dit is een teken van calcium en vitamine A tekort. Door het geven van goed voeder en babymeel is het probleem zonder verdere medicatie in enkele weken opgelost. Het manneke heb ik toen niet aangehouden maar het vrouwke heeft het jaar erop een nest van negen jongen gegeven. Een record dus.
Calcium geef ik onder veel vormen, hertengewei, inktvisschelpen, mineraalblok en ook via reptivite en kattenkorrels. De vitamine die niet in een notendieet voorkomen waaronder vitamine A krijgen ze via de kattenkorrels waar vlees van gevogelte inzit. In het wild eten eekhoorns veel bospaddestoelen, insecten, vogeleieren en vogeljongen. Ze eten ook sappen van bomen, paardebloem, fruit en groente en nog veel zaken waar we geen weet van hebben. Gedomesticeerde eekhoorns vooral mutatie kleuren hebben vlugger last van tekorten dan wildvang en eekhoorns met een wildvang kleurvererving. Vooral eekhoorns met de albino factor hebben moeite om de nodige vitaminen uit hun voer te halen en is een aanvullend vitamine preparaat nodig.
Verse wilgentakken.
Ieder jaar ververs ik de oude wildentakken door verse. Hier kunnen ze weer naar harte lust aan knagen.
Niet overdrijven met voer.
Tracht ook altijd zo te voederen dat al het voer na één dag op is. Bij tamiops moet je ook op hun lijn letten, de lissen hebben daar weinig last van.
Verse fruit of groente.
Vers fruit voeder ik vooral aan mijn tamiops en vroeger ook aan de boeroendoeks, bij mijn lissen beperk ik mij tot rozenbottels, paardebloem en wortel.
Iedere eekhoornsoort kan naar gelang zijn herkomst en soort een aanpassing van het voer vragen. Maar het is zeker een goede basis voor iedere soort. Enkel voederen van wat ze in het wild eten is praktisch onmogelijk. Het is ook niet allemaal bekend.