Wist u dat....?

Hier een nieuwe rubriek genaamd: WIST U DAT ...........

Op deze pagina willen we u allerlei tips en wetenswaardigheden laten zien. De bedoeling is dat een ieder die een goede tip heeft of een goed advies/ervaring heeft op het gebied van de eekhoornliefhebberij, dit in deze rubriek kan vermelden zodat andere eekhoornliefhebbers hier hun voordeel mee kunnen doen. Het slagen van deze rubriek hangt dus ook af van uw medewerking, dus:

Als u een goede tip heeft of een bijzondere gebeurtenis, dan kan u dit mailen naar de webmaster:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WIST U DAT..........

je makkelijk muizen kunt vangen in een hoge emmer....

doe er wat voer in , zorg er voor dat de muis langs een touw of

doek ,[ik zelf gebruik een jute zak], die buiten tegen de emmer

hangt in de emmer kan springen c.q vallen en de muis kan er niet meer uit springen

De emmer is 35 cm hoog, wat je met de muizen doet moet  

natuurlijk zelf weten, voeren aan je poes, zwemles geven,

uitzetten in de tuin zodat je ze nog eens kunt vangen. succes

Bart Smetsers

WIST U DAT ..........

ons nieuwjaar goed begon wat de eekhoorns betreft. Op 2 januari werd bij 5 graden onder nul in de buitenvolière een jonge hoffmanni geboren! We hebben vandaag gekeken en het ziet er goed uit. Volgens ons is dit erg vroeg in het jaar, wie heeft dit ook wel eens meegemaakt?

Arend Buitenhuis

WIST U DAT ..........

er bij het maken van nestkasten makkelijk fouten gemaakt worden.

Let er op dat de deksel niet tussen de zijkanten valt maar er altijd boven op, er kan anders heel gemakkelijk urine van op de nestkast plassende eekhoorns in de nestkast lopen.

Tevens zie ik soms kasten zonder luchtgaten in de bovenrand.

Zelfs bij een gaasbodem is dit noodzakelijk het is anders al snel een vochtophoping in de nestkast

Ook een deksel met gaten is foutief, ook hier zal de urine in de kast kunnen lopen.

Let er op met kasten maken het voorkomt veel ongemak.

Jan Wijsman

WIST U DAT...........

als je een stuk hout pakt en daar met een gatenboor (en evt. met verschillende diktes andere boren) gaten in boort (niet helemaal door en door),daar verschillende soorten noten , (wal- , ceder- , hazelnoten en zo voort) in kunt stoppen zodat, als je dat stuk hout in de kooi hangt , de eekhoorns daar een hele poos mee in de weer kunnen zijn. Dan hebben ze ook meteen een mooi tijdverdrijf en het is ook nog prachtig om naar te kijken

Ahrend Smulders

WIST U DAT...........

boeroendoeks beter apart gehouden kunnen worden, zeker nu de winterslaap weer voor de deur staat. Dit is de tijd dat er veel sneuvelen vooral de mannetjes als ze met meer dieren samen gehouden worden. Als de boeroendoeks geen winterslaap houden gaat het soms wel een paar jaar goed als koppel maar willen ze plotseling wel gaan slapen dan is het vaak onverwachts goed fout. Neem geen risico en voorkom verlies van dieren. Apart houden dus. Wijsheid uit uit ervaring opgedaan.

Jan Wijsman

WIST U DAT ..............

takken van kastanjebomen en van beukenbomen niet geschikt zijn voor eekhoornverblijven, het looizuurgehalte is van deze houtsoorten te hoog om er echt veilig mee te werken, niet doen dus ,

Jan Wijsman

WIST U DAT ...........

Als je je eekhoorns beter wilt zien, moet je met een roller je gaas zwart

maken

dan lijkt het vanaf een paar meter afstand alsof er geen gaas op je kooi

zit.

Bijkomend voordeel je gaas gaat langer mee, is nu beter beschermd.

Arie Veraart

WIST U DAT............

u ongedierte zoals vlooien en mijten met natuurlijke middelen kunt bestrijden bij eekhoorns door een of meerdere van de volgende materialen onder in het nestblok te doen:

TABAKSSTENGELS - VARENBLAD - PAARDENHAAR - MOS.

Gehoord op de clubdag in Tilburg

WIST U DAT........

u uw eekhoorns in de winterdag als het vriest ijsblokjes kunt geven....... U voorkomt hiermee dat u iedere paar uur de waterfles moet ontdooien. U voorkomt dat de waterfles kapot vriest en uw eekhoorns hebben toch de hele dag de beschikking over water.

U kunt dit doen door voor iedere voliere een papieren koffiebeker met water in de diepvries te zetten. Als deze bevroren is verwijdert u de kartonnen beker en geeft het ijsblok aan uw eekhoorns. Een papieren koffiebeker is makkelijk te verwijderen, maar u kunt natuurlijk ook ijs maken in een andere vorm.

Bovendien: in de zomerdag zijn de eekhoorns hier ook gek op, als verkoeling en ook vanwege de bezigheid........

Willem Willemsen

P.s. Die tip van dat water, vind ik echt geweldig.

Alleen zal mijn vrouw niet blij zijn met 10 of meer bekers in de vriezer ik

leg al beslag op een derde van de vriezer.

Maar had je bij de tip kunnen zetten dat de bekers gewoon buiten kunnen

staan.

Want als je drinkwater bevroren is zijn de bekertjes ook bevroren en zo heb

je dan altijd op tijd je ijsklonten.

Arie Veraart

WIST U DAT.......

u uw eekhoorn-jongen en hun moeder als ze het zwaar hebben een extra duwtje in de rug kan geven door het volgende bananenpapje aan te bieden:

Ik gebruik hiervoor van Nutricia: Nutrilon Pepti nr.1 Dieetvoeding bij koemelkallergie. Dat is een flesvoeding voor baby's tot 6 maanden. Omdat het te gebruiken is bij koemelkallergie zullen de eekhoorns niet zo snel aan de diarree raken. Ik doe dan drie maatschepjes (zit in het pak) in 100 ml water en daar doe ik dan een half potje van 125 gram ook van Nutricia: Olvarit banaan door. Ik stop het in een beker liefst met deksel zodat ik het heel goed door elkaar kan schudden. Dit geef ik dan aan eekhoorns die het zwaar hebben bij het zogen en ook geef ik het als de jongen net zijn uitgelopen zodat ze zelf wat extra's erbij kunnen pakken. Na een dag gooi ik het restant weg. Ik geef dit ongeveer 2 keer per week alleen als ik zie dat jongen of moeder het zwaar hebben om op eigen krachten normaal te groeien.

Arie Veraart

WIST U DAT............

Als wij gesneden stokbrood over hebben, laat ik dat uitdrogen tot toast. Jonge eekhoorns zijn hier verzot op en het is makkelijk te knagen en zo beginnen ze aan hun eerste happen in vastvoer.

Arie Veraart

WIST U DAT............

U zelf een wintervoorraad kan aanleggen in plaats van de eekhoorn. Het is nu de tijd om in het bos eikels te zoeken. Zoek dan de Amerikaanse eikel, deze lijkt op een hazelnoot. Als je deze goed laat drogen kan je hem de hele winter en zelfs nog in het voorjaar voeren.

Ook kan je overal rozenbottels plukken, die hoef je alleen maar in een plastic zak in de vriezer te stoppen. Ze vriezen niet aan elkaar dus kan je makkelijk een portie pakken, half laten ontdooien en je hebt in de winter een vitaminebom voor de eekhoorns (beter dan uit een potje).

Ook druiven kan je per trosje gewoon in een broodzakje in de vriezer zetten en de hele winter voeren en hetzelfde geldt voor maïs. Zelf koop ik in de supermarkt in de aanbieding suikermaïs en deze gaan ook in de vriezer. Ik zie dit laatste wel als snoepgoed dus geef ik ze per kooi nooit meer dan eenderde kolf.

En dan is het eerdaags tijd voor de tamme kastanje, deze ga ik dit jaar voor het eerst in de vriezer bewaren Zo zie je, je hoeft lang niet altijd je voer te kopen het beste komt gewoon uit de natuur.

Arie Veraart

Trouwens tamme kastanjes kun je heel goed drogen en lang bewaren. Let op: goed afspoelen, goed uitleggen zodat ze goed kunnen drogen en dan op een droge plaats bewaren. Voor het drogen leg ik ze altijd op rooster met gaas.

Datzelfde geldt ook voor hazelnoten, beukennootjes en eikels. Let op: er zijn liefhebbers die de ervaring hebben dat te verse noten darmproblemen kunnen geven, die zelfs tot sterfte kunnen leiden.

Het beste kunt u noten verzamelen door ze te rapen. Als ze uit de boom of struik gevallen zijn, is dit meestal een teken dat ze "rijp" zijn.

Rick Willemsen

WIST U DAT...........

hier ook uw tip kan staan...... U hoeft hem alleen maar naar de webmaster te sturen:

MIJN TIP IS