Voortplanting

Vaak krijg ik de vraag hoe je kunt zien of een eekhoorn een man of een vrouw is. Bij veel dieren is dit inderdaad lastig te zien. Konijnen, vogels en veel reptielen verraden hun geslacht niet eenvoudig. Eekhoorns doen niet zo geheimzinnig. Het verschil tussen een man en een vrouw is erg duidelijk te zien. Wel is het daarvoor nodig dat je een blik kunt werpen op de onderkant van de eekhoorn. Meestal is dit het duidelijkst als de eekhoorn tegen het gaas zit.

Bij een vrouwtje zit de opening van het geslachtsorgaan bijna tegen de anus aan terwijl bij een man de opening op enige afstand zit. Bij een klein soort eekhoorn zoals de Tamiops Swinhoei of de Boeroendoek is dit ongeveer een centimeter bij de grotere soorten 1,5 tot 3 cm.

Bij volwassen mannen die paringsbereid zijn is het helemaal duidelijk: de ballen zijn duidelijk zichtbaar. Hiervoor hoeft de man niet eens tegen het gaas te zitten om het geslacht te bepalen. Als je de man van de achterkant bekijkt zie je de ballen tussen de achterpoten. Buiten het paarseizoen zijn bij veel mannen de ballen echter in het lichaam teruggetrokken. Dan is het verschil alleen te bepalen door de afstand tussen de anus en de geslachtsopening. Bij mannen zit daar altijd een ruime afstand tussen terwijl bij de vrouwen deze bijna tegen elkaar aan zitten

zwanger vrouwtje aan het gaas.

Bij veel dieren is het verschil tussen de man en de vrouw ook goed te zien in de kleur of bouw van het dier. Bij eekhoorns zijn er bij de meeste soorten nauwelijks verschillen. Soms zijn de vrouwen iets kleiner en daar blijft het verschil in uiterlijke kenmerken vaak bij.